- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin uručio Modiju orden Svetog Andreja Prvozvanog

© Sputnik / Sergey Bobylev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Indije Narendra Modi i predsednik Rusije Vladimir Putin
Premijer Indije Narendra Modi i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je indijskom premijeru Narendru Modiju orden Svetog Andreja Prvozvanog nakon razgovora u užem formatu u Kremlju.
Ceremonija je održana u Andrejevskoj sali Velike kremaljske palate. Ceremoniji su prisustvovali članovi ruske i indijske delegacije.
Uručeni orden predstavlja zahvalnost Rusije za doprinos jačanju prijateljstva i međusobnog razumevanja između dveju zemalja, rekao je ruski predsednik tokom ceremonije.
Putin je istakao da Rusija i Indija brane principe multipolarnosti i strogog poštovanja međunarodnog prava i zajedno rade na stabilnosti i globalnoj i regionalnoj bezbednosti, a takođe blisko sarađuju u okviru BRIKS i ŠOS.
On je napomenuo da se Modi uvek aktivno zalagao za proširenje kontakata sa Rusijom i, još dok je bio glavni ministar države Gudžarat, pokrenuo je inicijativu za uspostavljanje pobratimskih veza sa ruskim regionima – u datom slučaju – sa Astrahanskom oblasti.
„Budući da ste već deset godina na čelu indijske vlade, zaista ste doprineli da rusko-indijski odnosi dobiju karakter posebno privilegovanog strateškog partnerstva. Uz vašu direktnu podršku, uspešno se realizuju najveći rusko-indijski projekti u trgovinskoj, ekonomskoj i vojno-tehničkoj sferi, u nuklearnoj i ugljovodoničnoj energetici, u oblasti visoke tehnologije i svemira“, rekao je Putin.
Sa svoje strane, indijski premijer rekao je da su Indija i Rusija donele važne odluke usmerene na jačanje saradnje u svim oblastima.
On je dodao da su odnosi njegove zemlje sa Moskvom od velikog značaja za ceo svet.
„U današnjem globalnom kontekstu, Indija i Rusija, njihovo partnerstvo dobija novo značenje. Uvereni smo da su potrebni dalji napori da bi se obezbedila globalna stabilnost i mir. Ubuduće ćemo nastaviti da zajedno radimo na ostvarenju ovih ciljeva“, naglasio je Modi.
Modi je, takođe, zahvalio za uručeni orden.
„Želeo bih da izrazim svoju srdačnu zahvalnost za čast koja mi je ukazana kada sam odlikovan ovim najvišim ordenom Ruske Federacije. Ovaj orden ne pripada samo meni, to je čast za milijardu 400 miliona stanovnika Indije. To je takođe priznanje za vekovno prijateljstvo, kao i međusobno poverenje između Indije i Rusije“, rekao je Modi.
Putin je ukaz o dodeli ordena premijeru Indije potpisao 12. aprila 2019. godine. Kako se navodi u dokumentu, orden je dodeljen premijeru „za izuzetne zasluge u razvoju posebno privilegovanog strateškog partnerstva između Rusije i Indije i prijateljskih veza između ruskog i indijskog naroda“.
Premijer Indije boravi u zvaničnoj poseti Rusiji 8. i 9. jula. Ovo je njegova prva poseta Rusiji za pet godina. U ponedeljak su Modi i Putin imali neformalni razgovor u rezidenciji ruskog lidera u Novom Ogarjovu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala