- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Prvo javno vođenje kroz Memorijalni centar „Staro sajmište“ 11. jula

© Foto : YouTube/Gradnja, snimak sa ekranaRekonstrukcija kule na Starom sajmištu
Rekonstrukcija kule na Starom sajmištu - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2024
Pratite nas
Memorijalni centar „Staro sajmište“ saopštio je da će 11. jula od 17.00 do 19.00 časova organizovati za posetioce prvo javno vođenje „(Staro) Sajmište: Nekad i sad".
„Posetioci će imati priliku da obiđu kompleks Starog sajmišta, upoznaju se s nekadašnjom namenom prostora koji je pretrpeo dramatične transformacije od simbola privrednog napretka predratne Jugoslavije, do mesta masovnog zatočenja i smrti Srba, Jevreja i Roma“, navedeno je u saopštenju.
Dodaje se da je Staro samjište posle Drugog svetskog rata postalo i mesto početka izgradnje Novog Beograda i stvaranja najveće likovne kolonije u regionu.
Poseta će biti realizovana kao vođenje kroz prostor Starog sajmišta od 17.00 do 18.00 i potom kroz izložbu „Logor na Beogradskom sajmištu (1941-1944)“ u Centralnoj kuli od 18.00 do 19.00 časova.
Kako je najavljeno, građane će voditi rukovodilac Odeljenja za istraživanje Milan Koljanin, izvršna direktorka i kustoskinja Asja Drača Muntean i saradnica u Odeljenju za prikupljanje i stručnu obradu građe Lea Eskenazi, a usled ograničenog broja mesta obavezna je prijava posetilaca na mejl poseta@memorijalnicentar.rs.
Memorijalni centar „Staro sajmište“ je republička ustanova kulture osnovana sa ciljem negovanja sećanja na žrtve nacističkih koncentracionih logora: Jevrejskog prolaznog logora Beograd - Topovske šupe i logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun.
Programi Centra inspirišu posetioce da upoznaju, unaprede i šire znanje o istoriji Starog sajmišta, genocida nad Jevrejima, Romima i Srbima, kao i da čuvaju trajnu uspomenu na žrtve, navedeno je u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala