- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Ne“ diktatu Vašingtona – snažna poruka dve svetske velesile

© Sputnik / Sergey Bobylev / Uđi u bazu fotografijaSusret ruskog predsednika Vladimira Putina sa indijskim premijerom Narendrom Modijem
Susret ruskog predsednika Vladimira Putina sa indijskim premijerom Narendrom Modijem - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2024
Pratite nas
Poseta indijskog premijera Narendre Modija Rusiji ukazuje na smanjenje globalnog uticaja koji su Sjedinjene Države imale na druge zemlje. Uprkos očekivanjima Vašingtona da će se rusko-indijski odnosi pogoršati zbog sukoba u Ukrajini, Moskva i Nju Delhi nastavljaju da jačaju trgovinsku i diplomatsku saradnju, ističu eksperti.
Indija je, ignorišući javne pretnje sankcijama iz Sjedinjenih Država, pojačala bilateralne odnose sa Moskvom u odbrambenoj sferi i postala veliki uvoznik ruske nafte, pa sada više od 40 odsto uvozne nafte dobija iz Rusije.
Stručnjaci ocenjuju da je ova poseta važna za obe strane ne samo sa stanovišta jačanja bilateralnih odnosa, već i u kontekstu rešavanja pitanja međunarodne bezbednosti. Prema njihovim rečima, Moskva daje Nju Delhiju mogućnost da balansira svoju spoljnu politiku i da ne sklizne pod diktat Vašingtona, a takođe i da ojača svoje pozicije u Aziji.
S druge strane, dolazak indijskog premijera u Moskvu, gotovo odmah posle posete šefa mađarske vlade Viktora Orbana, pokazuje da su pokušaji Zapada da se Rusija izoluje propali. Rusija je u poslednje vreme intenzivirala spoljne kontakte sa ključnim geopolitičkim igračima, koji su i strateški partneri. Štaviše, mnogi su članovi najvećih integracionih organizacija, kao što su ŠOS, BRIKS, EAEU.
Evgenija Vanjina, glavni naučni saradnik Centra za indijske studije Instituta za orijentalistiku Ruske akademije nauka, ocenjuje da Indija aktivno razvija odnose sa Rusijom bez obzira na Zapad.

„Za nas je veoma važno što su se u Moskvi sastali lideri dve nezavisne i suverene države, dve supersile, koje razgovaraju o međunarodnoj politici i odnosima, uključujući trgovinu, ekonomsku saradnju i tako dalje... Narendra Modi predstavlja suverenu Indiju, koja ni sa kim ne usaglašava svoju spoljnu politiku i koja tradicionalno sarađuje sa Rusijom. Ta zemlja sa nama ima ogroman broj različitih ekonomskih i infratrukturnih projekata, a njen lider dolazi ovde da razgovara sa našim liderom o odnosima naših zemalja i njihovom daljem razvoju“, kaže Vanjina.

Osim toga, Modijeva poseta je značajna jer se održava ubrzo nakon što je po treći put stao na čelo vlade i nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin reizabran po peti put u martu.

Rusija i Indija – prijatelji u sreći i u tuzi

Indijski premijer, koji boravi u dvodnevnoj poseti Moskvi, Putina je nazvao „prijateljem“, a Rusiju je okarakterisao kao partnera „i u sreći i u tuzi“ i izrazio je uverenost da će pregovori sa Putinom doprineti daljem jačanju prijateljstva Indije i Rusije.
Na samitu u Moskvi razgovara se o čitavom nizu bilateralnih pitanja, uključujući odbranu, trgovinu, komunikacije, investicije, energetsku saradnju, nauku i tehnologiju, obrazovanje i kulturu, kao i o aktuelnim pitanjima međunarodne i regionalne agende. Jedna od glavnih tema je i dizbalans koji je nastao u trgovini između Rusije i Indije, zemlje koja je na trećem mestu u svetu po ekonomskoj veličini. Trgovina Indije i Rusije je naglo porasla, dostigavši 66 milijardi dolara prošle godine, a za prvi kvartal tekuće godine je porastao za dodatnih 20 posto. Međutim, eksperti ukazuju na to indijski izvoz u Rusiju za više od 10 puta manji, nego ruski uvoz u Indiju.
Većina izvoza Indije u Rusiju su lekovi i drugi farmaceutski proizvodi, oprema za telekom, gvožđe i čelik, oprema za pomorstvo i mašine, dok uvoz Indije iz Rusije obuhvata sirovu naftu i naftne derivate, ugalj i koks, drago i poludrago kamenje, đubrivo itd.
Vanjina ocenjuje da obim saradnje raste „veoma dinamično“.
„Za nas je ekonomski isplativo da sarađujemo sa Indijom. Indija kupuje našu naftu, a potom sa prijatnim osmehom prodaje naftne derivate Zapadu, to jest Zapad kupuje naše naftne proizvode, uprkos sankcijama i to je svima poznato – to je javna tajna. Osim toga, mi aktivno sarađujemo sa Indijom u sektoru odbrane, zajedno pravimo rakete ‘brahmos’, imamo projekte o borbenim avionima... Imamo veoma zanimljive infrastrukturne projekte povezane sa transportom“, dodala je ona.
Moskva i Nju Delhi vode dijalog o zajedničkom razvoju tranzitnog potencijala Severnog morskog puta i mogućnostima sistemskih isporuka ruskih energenta - nafte, uglja i tečnog prirodnog gasa - iz severozapadnih luka Rusije Severnim morskim putem do luka Indije, sa pretovarom u ruskim dalekoistočnim lukama. Istražuju se opcije saradnje u okviru Evroazijskog projekta tranzita kontejnera, koji ima za cilj organizaciju međunarodnog tranzita kontejnera Severnim morskim putem.
Osim toga, za dve zemlje je važno i pitanje stvaranja moderne, efikasne infrastrukture za međunarodni transportni koridor Sever-Jug, koji će povezati Severni morski put sa Persijskim zalivom.
Dve zemlje pregovaraju i o izgradnji još šest nuklearnih blokova velike snage i nuklearnih elektrana male snage u Indiji.
Modi je u Moskvi izjavio i da se svet suočava sa krizom u sferi energetike, ali je saradnja Rusije i Indije pomogla da se kriza prevaziđe. Prema rečima indijskog premijera, čitav svet bi trebalo da prizna da je rusko-indijska saradnja donela stabilnost svetskom tržištu goriva.

Neuspešni pokušaji Zapada da uvuče Indiju u svoju orbitu

Poslednji put šef indijske vlade bio u Rusiji 2019. godine, kada je posetio Vladivostok. Modijevo poslednje putovanje u Moskvu bilo je 2015. godine.
Ruski eksperti ocenjuju da je važnost posete teško preceniti. Ove godine su održani izbori u obe zemlje, a lideri su ponovo izabrani za nove mandate. Za nekoliko godina svet se mnogo promenio, a lideri dve države, od čijeg kursa zavisi mnogo u stvaranju svetskog poretka, imaju o čemu da razgovaraju.
U diplomatskom jeziku, ova poseta ima i simbolično značenje i jasan je signal da je Modijev prvi izbor Rusija. Eskperti to tumače kao Modijev odgovor na sve pokušaje Zapada da uvuče Indiju u orbitu svoje politike i natera je da podrži antiruske sankcije.
Vanjina podseća na histeriju koja je nastala na Zapadu zbog posete mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi. Prema njenim rečima, Delhi ne traži dozvolu ni od koga, niti pita kako da se ponaša u međunarodnoj areni, što je, kako ocenjuje, u današnje vreme retkost.
Čak i zapadni mediji komentarišu da je poseta indijskog premijera Narendre Modija „velika diplomatska pobeda ruskog predsednika Vladimira Putina“.
Rusiju i Indiju povezuje dugogodišnje prijateljstvo, a ove godine dve zemlje obeležavaju 77 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Danas njihovi odnosi imaju karakter posebnog privilegovanog strateškog partnerstva.
Dva lidera su u Moskvi razgovarali i o ukrajinskoj krizi, a tom prilikom Modi je rekao da „rat nije rešenje“ i pozvao je na dijalog po tom pitanju.
Indijski premijer je podsetio da se u poslednjih deset godina 17 puta sastao sa Putinom, istakavši da to ukazuje na dubinu rusko-indijske tesne saradnje.
"Uvereno tvrdim da ćemo sarađivati i u budućnosti. Jačaćemo i produbljivati saradnju", poručio je Modi.
Putin je pozvao Modija na samit BRIKS-a u Kazanju u oktobru.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2024
RUSIJA
Evroazijski trougao: Planira se okupljanje formata „Rusija-Indija-Kina“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala