- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Istraga protiv doktora klinike iz Beograda: Pacijent mu umro nakon operacije hemoroidalnih čvorova

Doktor - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2024
Pratite nas
Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv lekara poliklinike "011 Medical Team-Beograd" Z. K. (54) zbog sumnje da je pri pružanju lekarske pomoći očigledno nesavesno postupao, usled čega je 30. decembra 2022. godine nastupila smrt N. B. (39).
Naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenom se na teret stavlja krivično delo teška dela protiv zdravlja ljudi iz člana 259 stav 2 u vezi stava 251 stav 1 Krivičnog zakonika, za koje je zaprećena kazna zatvora od 2 do 12 godina, saopštava Više javno tužilaštvo.
Osnovi sumnje da je Z. K. izvršio navedeno krivično delo proizlaze iz krivične prijave porodice oštećenog, izveštaja Ministarstva zdravlja, obdukcionog nalaza i sudsko-medicinskog veštačenja Medicinskog fakukteta Univerziteta u Nišu, priložene lekarske dokumentacije kao i drugih materijalnih dokaza, navodi se u saopštenju..
Saslušanje osumnjičenog bilo je zakazano za danas, ali je odloženo za kraj avgusta na molbu branioca osumnjičenog.
Takođe u toku istrage biće ispitan u svojstvu svedoka predstavnik porodice oštećenog i biće preduzete druge dokazne radnje neophodne za donošenje odluke.
Prema naredbi o sprovođenju istrage, postoje osnovi sumnje da je Z. K. 26. decembra 2023. godine u stanju uračunljivosti, pri čemu je bio svestan da svojim postupanjem može učiniti delo, pa je na to pristao, kao lekar pri pružanju lekarske pomoći očigledno nesavesno postupao.
On je, kako se sumnja, izvršio operativno lečenje hemoroidalnih čvorova kod oštećenog u uslovima opšte anestezije i to neadekvatnom upotrebom lasera, usled čega je po okončanju zahvata i buđenja iz anestezije oštećeni N. B. trpeo jake bolove i bio lošeg opšteg zdravstvenog stanja, ali je uprkos tome pušten na kućno lečenje oko 18 časova.
U toku noći i narednog dana zdravstveno stanje N.B. se sve više pogoršavalo uz visoku temperaturu, stomačne tegobe i jake bolove, o čemu je okrivljeni bio obavešten od strane N.B. i članova njegove porodice, ali nije izvršio neposredan hitan pregled, iako je na to upućivalo stanje oštećenog, a radi utvrđivanja razloga za nastanak prisutnih tegoba koje značajno odudaraju od očekivanog nalaza za postoperativni tok i preduzimanja hitnih medicinskih mera radi zbrinjavanja oštećenog.
Zbog toga je oštećeni 29. decembra 2022. godine primljen u Urgentni centar KCS, gde je i pored adekvanih medicinskih mera sutradan preminuo, navodi Tužilaštvo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala