- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Žarku Lauševiću posthumno dodeljena nagrada Somborskog filmskog festivala

© Foto : Somborski filmski festival ustupio Sputnjiku/Nebojša BabićGlumac Žarko Laušević
Glumac Žarko Laušević - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2024
Pratite nas
Glumcu Žarku Lauševiću posthumno je dodeljena nagrada „Specijalni Ernest“ Somborskog filmskog festivala, koji će biti otvoren 11. jula u Atrijumu Gradske kuće u tom gradu.
Odluku o nagradi koja se dodeljuje za doprinos dobrim filmovima donela je Direkcija Somborskog filmskog festivala, u kojoj su Ksenija Janković, Milivoje Mlađenović i Mihajlo Nestorović.
Program festivala podeljen je u četiri selekcije, u okviru kojih će biti prikazano 13 filmova, među kojima su: „Još jedan dan“ Radivoja Bukvića, „Ruski konzul“ Miroslava Lekića, „Ekskurzija“ Une Gunjak, „Jorgovani“ Siniše Cvetića, „Videoteka“ Luke Bursaća, „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića, „Pelikan“ Filipa Herakovića, „Orkestar“ Matevža Luzara i drugi.
Žiri Glavnog takmičarskog programa radiće u sastavu: Vesna Čipčić, Ana Marija Rosi i Radovan Vujović, dok će u žiriju selekcije filmova mladih autora biti Pavle Mensur, Ljubomir Bulajić i Stefan Vukić.
U selekciji Glavnog takmičarskog programa biće dodeljena nagrada „Ernest“ za najbolji film, priznanje „Boer“ za najbolju glumicu i najboljeg glumca. U selekciji filmova mladih autora biće dodeljena nagrada „Boer“ za najbolji film.
Nagrada „Ernest“ nosi naziv po filmskom pioniru Ernestu Bošnjaku, somborskom kinematografu i jednom od prvih filmskih autora u Srbiji. Bošnjak je bio osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelji, reditelj i producent, koji je 1906. godine doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop.
Kao zaljubljenik u film i entuzijasta i sam je počeo da snima filmove 1909. godine, a za zasluge na razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju. Nagrada „Boer“ dobila je naziv po filmskom preduzeću „Boer film“ koje je Ernest Bošnjak osnovao i uložio u njega celokupnu svoju imovinu.
Pretfestivalski program biće održan dan pred početak festivala 10. jula, projekcijom filma „Izmišljeni prijatelji“, a na dan početka festivala u Kulturnom centru „Laza Kostić“ biće otvorena i izložba fotografija „Bata u 90 slika“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala