- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska otkrila podli plan Zapada

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija
Laboratorija - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države, Ukrajina i tehnički sekretarijat Organizacije za zabranu hemijskog oružja spremaju specijalnu istragu u cilju optuživanja Rusije za primenu hemijskog oružja, izjavio je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov na brifingu Ministarstva odbrane.
On je na brifingu Ministarstva o „Kršenju obaveza Ukrajine prema Konvenciji o hemijskom oružju“ objasnio da jedna od takozvanih „nezavisnih“ država namerava da inicira istragu i fabrikovanje dokaza da je Moskva primenjivala toksične hemikalije tokom specijalne vojne operacije.
Prema njegovim rečima, SAD su već izdvojile oko 400 hiljada dolara za to.
On je takođe naglasio da su Ukrajina i tehnički sekretarijat Organizacije za zabranu hemijskog oružja zaključili sporazum o privilegijama i imunitetu za Kijev.
Kirilov smatra da će navedeni sporazum omogućiti Ukrajini da koristi Organizaciju za zabranu hemijskog oružja „za svoje interese u cilju zaobilaženja postojećih procedura prema Konvenciji, namećući organizaciji svoje očigledno lažne zaključke o istragama hemijskih incidenata“.
On je dodao da je postojeća baza dokaza o tome da je Ukrajina prekršila obaveze prema Konvenciji o zabrani hemijskog oružja predata tehničkom sekretarijatu.
Prema njegovim rečima, „do sada na to nije usledila nikakva reakcija“.
General je ocenio da je Organizacija za zabranu hemijskog oružja dobila od zapadnih pokrovitelja smernice da ne reaguje na saopštenja Rusije o tome da je Ukrajina prekršila konvencije o hemijskom oružju.
Istovremeno, Kirilov je podvukao da je svetska stručna zajednica čula informacije Ministarstva odbrane Rusije o kršenjima SAD i Ukrajine obaveza o neširenju oružja za masovno uništenje.
Prema njegovim rečima, odgovarajući komentari objavljeni su u evropskim i američkim medijima, kao i na informativnim portalima u zemljama azijsko-pacifičkog regiona.
General je primetio da su brojni listovi izrazili zabrinutost povodom stvaranja Ukrajine „prljave bombe“ uz primenu radiohemijskih supstanci.
Uvoz iskorišćenog nuklearnog goriva i nusproizvoda opasnih hemijskih proizvoda nastavlja se na teritoriji zemlje preko Poljske i Rumunije, što dovodi do toga da se Ukrajina pretvara u „smetlište“ visoko opasnog otpada.
Kirilov je takođe objavio da je jedan ukrajinski zarobljenik potvrdio da su američki stručnjaci radili u laboratorijama na proizvodnji cijanovodonične kiseline radi masovne proizvodnje dronova-kamikaza.
On je istakao da su slične laboratorije otkrivene u Avdejevki.
Kijev, Ukrajina  - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
RUSIJA
Rusija upozorava: Ukrajina postaje deponija za opasan otpad – mogli bi da naprave „prljavu bombu“
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala