- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orban kod Si Đinpinga: Kina je ključna sila u stvaranju uslova za mir u Ukrajini

© Sputnik / Anna Ratkoglo / Uđi u bazu fotografijaAtmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine
Atmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2024
Pratite nas
Premijer Mađarske Viktor Orban stigao je u nenajavljenu posetu Pekingu, gde se sastao sa predsednikom Kine Si Đinpingom, javljaju kineski mediji.
Orban je po dolasku u Peking na društvenim mrežama objavio fotografiju sa pekinškog aerodroma, uz objavu „Posle Kijeva i Moskve, stigli smo u Peking, treću stanicu mirovne misije“.
On je tom prilikom poručio da Kina predstavlja ključnu silu koja može da stvori uslove za uspostavljanje mira u sukobu u Ukrajini.
"Kina je ključna sila u stvaranju uslova za mir u sukobu u Ukrajini. Zbog toga sam došao da se sretnem sa predsednikom Sijem u Pekingu, samo dva meseca nakon njegove zvanične posete Budimpešti", naveo je Orban na Iksu.
Na sastanku sa Đinpingom, Orban je istakao da Mađarska visoko ceni mirovnu inicijativu Kine za Ukrajinu. Prema njegovim rečima, Mađarska je „uvek na strani mira, a nikada na strani rata“, jer mađarski narod teži miru, ravnoteži i harmoniji.
Prema rečima Sija, hitni prekid vatre u Ukrajini i traženje političkog rešenja su u interesu svih strana.
Poseta Orbana Pekingu nije bila najavljena, ali je po njegovom dolasku u Peking na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Kine objavljeno da će Orban danas boraviti u Kini i da će sa Si Đinpingom razgovarati o pitanjima od zajedničkog interesa.
Orban je 5. jula boravio u takođe nenajavljenoj poseti Moksvi, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i sa njim razgovarao, između ostalog, o situaciji oko Ukrajine, a prethodno je 2. jula posetio Kijev i razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.
Zvaničnici EU su povodom Orbanove posete Moskvi saopštili da on nema mandat da prestavlja EU u razgovorima sa Rusijom.
Mađarska je 1. jula preuzela predsedavanje EU.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala