- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Glumica Anica Dobra dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“

© Foto : Festivala evropskog filma Palić ustupio Sputnjiku/Nebojša BabićGlumica Anica Dobra
Glumica Anica Dobra - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2024
Pratite nas
Glumica Anica Dobra, direktor fotografije Fedon Papamihael i reditelj Ademir Kenović ovogodišnji su dobitnici prestižnog priznanja „Aleksandar Lifka“ Festivala evropskog filma Palić za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.
Trideset prvi Festival evropskog filma Palić biće održan od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici.
Glumica Anica Dobra jedna je od najistaknutijih srpskih i jugoslovenskih glumica na evropskoj i internacionalnoj filmskoj sceni.
Fedon Papamihael, nagrađivani direktor fotografije, rođen je u Atini, a potom se preselio s porodicom u Nemačku, gde je 1982. godine završio školovanje na Likovnoj akademiji u Minhenu. U svojoj radnoj biografiji ima više od 40 dugometražnih filmova kao direktor fotografije.
Među poznatim ostvarenjima na kojima je radio su „Hotel od milion dolara“Vima Vendersa, „Stranputice”, „Potomci” i „Nebraska” Aleksandera Pejna, „Identitet”, „Indijana Džons i artefakt sudbine” Džejmsa Mangolda, "W” Olivera Stouna, i mnoge druge.
Za rad na hvaljenom crno-belom filmu „Nebraska” Fedon je dobio nominaciju za Oskara, BAFTA nominaciju i ASC nominaciju, kao i druga priznanja. Pored rada na dugometražnim filmovima, Fedon je snimao i režirao više od100 reklama, muzičke spotove, a radio je i na televiziji. Živi u Los Anđelesu i Atini.
Ademir Kenović (Sarajevo, 1950.) je bosansko-hercegovački režiser, producent i scenarista. Godine 1989. postavljen je za profesora na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu.
Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-95.) režirao je i producirao brojne ratne dokumentarne filmove, među kojima je „Sarajevo: Ulica pod opsadom“ prikazan širom sveta i nagrađen BAFTA nagradom.
Režirao je filmove „Tajni prolaz” (2004.), „Savršeni krug” (1997.), „MGM Sarajevo” (1994.), „Sarajevo – Ulice pod opsadom” (1993), „Kuduz” (1989.), „Ovo malo duše” (1986.) i mnoge druge.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala