- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Srpski narod Hercegovine i Nevesinja tri puta pobedio nadmoćnijeg neprijatelja

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2024
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je srpski narod Hercegovine i Nevesinja tri puta u poslednjih vek i po jedini narod u Evropi koji je ustao protiv mnogo nadmoćnijeg neprijatelja, okupatora, kolonizatora i osvajača, stao im na put i svaki put izašao kao pobednik.
"Tri nevesinjske puške, tri srpska ustanka su ponos ne samo Nevesinja i Hercegovine, već celokupnog srpskog naroda. Srpski narod ove male, ali velike i junačke lokalne zajednice uvek je krasila hrabrost, patriotizam i odanost otadžbini. Junaci ovog kraja odvažili su se da se suprotstave najvećim svetskim silama - 1875. godine - Otomanskoj imperiji, 1882. Austro-Ugarskoj i 1941. godine najezdi fašista", rekao je Dodik za Srnu povodom obeležavanja 149 godina od početka ustanaka u Hercegovini.
On je naglasio da su te bune Nevesinjaca potvrda da srpski narod nije i nikada neće pristati da bude sluga kolonizatorima i okupatorima, bez obzira na to koliko su nadmoćniji i jači.
"Ovde moram da citiram reči iz filma Boj na Kosovu koje izgovara glumac Miloš Žutić kao car Lazar koje najbolje opisuju srpski narod: 'Ja ne odlučujem da li ću ići u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, nego po tome koliku svetinju branim!'. Tako je bilo pre dva veka, tako je bilo juče, tako je danas, tako će biti i sutra. To je taj srpski narod koji, iako brojčano mali, odvažno, hrabro i ponosno, uprkos teškim okolnostima, ustaje i brani svoja ognjišta i imanja, svoje porodice, otadžbinu, i staje pred jačeg i većeg neprijatelja", istakao je Dodik.
On je rekao da je srpski narod najstradalniji narod i da na to treba ukazivati stalno i na svim mestima, od Nevesinja, Prebilovaca, Garavica, Bradine, Starog Broda, Podrinja, Bratunca, Kozare, Romanije, a posebno, kako je naglasio, danas kada uporno pokušavaju da "zalepe" srpskom narodu etiketu da je genocidan.
"Tu im ne mogu pomoći ni falsifikovani podaci, nikakve sumnjive rezolucije, ni UN. Mi smo narod koji je i drugima darovao slobodu što potvrđuje i činjenica da su svoje slobodarsko opredeljenje, nakon Prve nevesinjske puške, Nevesinjci iskazali novim ustankom i novom bunom 1882. godine kada su, ogrčeni ishodom dogovora velikih svetskih sila, novom okupatoru Austro-Ugarskoj pokazali da neće dozvoliti da im stave jaram oko vrata, a potom i trećom koja je, opet, prva ođeknula pred najezdom fašista 3. juna 1941. godine", podsetio je Dodik.
On je naveo da narod koji je ustajao protiv velikih sila i donosio slobodu i onima koji su ponizno aplaudirali svakom dolasku okupatora i tuđina i bacali pred njih cveće, ne može biti genocidan, niti agresor.
"Naši preci nikada, ni u prethodnim ratovima, ni u poslednjem Odbrambeno-otadžbinskom nisu napadali i osvajali tuđe, samo su branili svoje", ukazao je Dodik.
Prema njegovim rečima, jedini cilj srpskog naroda je da živi slobodno, u miru, da gradi i da se razvija, ali "bez strane čizme za vratom".
"I danas, zarad svojih predaka, nećemo i ne smemo pokleknuti pred ucenama, pretnjama i sankcijama. Mi smo svoji na svome, nikoga ne napadamo, ali ne damo svoje i ne dozvoljavamo da nas satanizuju, proteraju i unište. Prošlo je vreme seoba, Čarnojevića, Oluja i etničkog čišćenja", rekao je Dodik.
U Nevesinju će sutra biti obeleženo 149 godina od početka ustanaka u Hercegovini, poznatih kao Prva, Druga i Treća Nevesinjska puška.
Prva Nevesinjska puška označila je početak ustanka podignutog u mestu Krekovi u opštini Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, druga, poznatija kao Uloški ustanak, 1878. godine protiv austrougarskog okupatora i Treća Nevesinjska antifašistička puška predstavlja oružani otpor srpskog naroda u Hercegovini protiv NDH.
Obeležavanje tog velikog i značajnog istorijskog događaja u Nevesinju organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.
Pogledajte i.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala