Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapadne malverzacije: Misle da bi sa ZSO otvorili vrata za priznanje Kosova kao države

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIAmerička zastava u Prištini, arhivska fotografija.
Američka zastava u Prištini, arhivska fotografija. - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2024
Pratite nas
Činjenica je da Zapad i Priština godinama uslovljavaju Srbiju da prizna Kosovo pa tek onda da Srbi dobiju ZSO na KiM. To se neće desiti iako oni traže model po kome bi nas uhvatili u zamku da na bilo koji način damo trag priznanja, kaže politikolog Stevica Deđanski.
Posle portparola EU Petera Stana, i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer objasnio je Srbiji da konačni ishod normalizacije odnosa Beograda i Prištine treba da bude međusobno priznanje.

Pokušavaju da nas prevare

Istovremeno, kaže da Priština treba da uputi Ustavnom sudu statut ZSO koji su joj predali predstavnici Nemačke, Francuske, Italije i SAD.
Da li to Hovenijer pokušava da istrguje priznanje Kosova od Srbije u zamenu za statut ZSO, koji još ne znači da će ZSO i biti formirana?
Spoljnopolitički analitičar profesor dr Stevica Deđanski kaže da sve što Zapad radi radi sa nekom namerom da nas prevari da na bilo koji način prihvatimo da priznamo Kosovo.
„Da li direktno ili indirektno, dakle bilo kako - cilj je uvek priznanje. Ali toga jednostavno nema, niti će biti. S obzirom da toga nema Zapad sada traži model da to uradi iako je po tom pitanju zagarantovan „status kvo“. Dakle, nema ničega bez dogovora i ustupaka Srbiji,“ kaže on.
Deđanski napominje da Zapad to dobro zna i zato sada pokušava da na perfidan način prevari Srbiju da nešto prihvati zamotano u oblande da bi mogli da tumače kao naše priznanje.
„I to je sad cela jedna igra koja traje godinama i koja se sada pojačava jer sledi promena svetske politike, nadam se ubrzo. Sa završetkom ruske vojne operacije u Ukrajini stvari će se malo resetovati pa ćemo moći da ostvarimo i neke naše ciljeve,“ smatra Deđanski.
On dodaje da na Zapadu znaju vrlo dobro da mi nismo nimalo politički naivni, da bi mogli da nas lako prevedu „žedne preko vode“.
„Možda i ne misle da smo naivni ali sad je bitno da mi ne napravimo nikakvu grešku što bi im dalo adut. Dakle, naša stalna reakcija treba da budu pregovori i isticanje da se mi striktno držimo međunarodnog prava i potpisanih ugovora,“ napominje naš sagovornik.

Priznanje Kosova stav SAD

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da Sjedinjene Države očekuju od tzv. Vlade Kosova da preduzme neke mere kako bi nacrt statuta Zajednice srpskih opština uputila Ustavnom sudu i istakao da su taj nacrt Kosovu i Srbiji predali predstavnici Nemačke, Francuske, Italije i SAD te da to nije samo niz ideja neke konsultantske organizacije.
On je rekao i da će SAD i EU poštovati svaku odluku Ustavnog suda, napominjući da nema potrebe za predlogom tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija da specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak uputi nacrt Venecijanskoj komisiji.
Hovenijer je podsetio je da su Priština i Beograd preuzeli obaveze koje su pravno obavezujuće, zbog čega se od obe strane očekuje da ispune sve obaveze, iz Osnovnog sporazuma i Aneksa iz Ohrida ali i da je stav SAD jasan i da veruju da konačan ishod normalizacije odnosa treba da bude međusobno priznanje iako to nije stav obe strane, ali je jasan stav SAD.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala