- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Skladišteni prostor - šansa za strana ulaganja u srpsku privredu

CC0 / Unsplash/ Wilhelm Gunkel / Magacinski prostor, ilustracija
Magacinski prostor, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2024
Pratite nas
U Centralnoj i Istočnoj Evropi ima više od 70 miliona kvadratnih metara skladišnog prostora. Najviše ih ima u Češkoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj. Srbija nije među top pet tržišta, ali zadnjih desetak godina sa promenom privrede, ubrzano smanjuje zaostatak.
Bez logistike nema ozbiljne trgovine. Poslednjih desetak godina u Srbiji se sve više grade moderna skladišta. Prema podacima vodeće regionalne konsultantske kuće za nekretnine CBRE, u Srbiji je svega dva odsto slobodnih skladišnih kapaciteta sa pozitivnim prognozama za naredni period.

„Ovo je jedan od pokazatelja, imamo veću privrednu aktivnost u smislu proizvodnje, distribucije, ritejlinga itd. Samim tim, moraju da rastu logistički kapaciteti. Istovremeno i ti povećani logistički kapaciteti su na neki način pozivnica, pod znacima navoda, za drugu privredu i druge investicije koje treba da dođu“, kaže profesor Ekonomskog fakulteta Slobodan Aćimović.

Nov logistički centar sa novim sedištem kompanije u Srbiji vredan je 25 miliona evra, najavio je nemački DHL.
„To je za nas strateška investicija. Prvo, zbog pozicije aerodroma. Drugo, do sada smo uvek bili zakupci. Sada ćemo da budemo vlasnici i Srbija je među prvim zemljama gde to radimo“, napomenuo je direktor DHL Ekspresa Srbija Fion Heriot.
Logistički centar počeće da radi 2027. Upućeni kažu da je u najavi dolazak logističara iz Indije, Kine i drugih azijskih zemalja koji će pratiti proizvodnju svojih kompanija u Srbiji.
„Možda nam u ovom momentu nedostaju zadnja reč tehnike. To su takozvana robotizovana skladišta, potpuno automatska skladišta“, kaže Aćimović za RTS.
Cena zakupa skladišnog prostora u Srbiji je, u zavisnosti od opremljenosti, oko četiri i po evra po metru kvadratnom, slično kao u Rumuniji. U Bugarskoj je 5 i po evra, Sloveniji 7 a sa 7 i po evra najskuplji je Prag. To znači da ima prostora za još bolju zaradu, pod uslovom da se ponude prvoklasna skladišta.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala