- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Ništa ne preživi“: Kako FAB-3000 menja tok sukoba

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaNapadi Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije na pozicije Islamske države u Siriji
Napadi Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije na pozicije Islamske države u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2024
Pratite nas
Vazdušno-kosmičke snage Rusije „koriste novu municiju u Ukrajini koja bi mogla da promeni situaciju na terenu“, piše Biznis Insajder. Reč je o bombi FAB-3000 M-54.
U članku američkog magazina se navodi da su ruski avioni prvi put upotrebili FAB u junu. Prema rečima autora članka, municija bi mogla biti veoma razorna za ukrajinsku vojsku. FAB-3000 se baca van dometa ukrajinske protivvazdušne odbrane, što municiju čini još opasnijom, napominje list.
Ruski vojni analitičar Aleksej Leonkov smatra da su bombe FAB-3000, opremljene univerzalnim modulom za planiranje i korekciju, po snazi uporedive sa taktičkim nuklearnim oružjem.
„Ovo je najmoćnija vrsta avijacione municije koja će se koristiti u zoni specijalne vojne operacije, klasifikovana kao nenuklearna municija, a ima razorno dejstvo. U radijusu od oko kilometar ništa ne preživi“, rekao je Aleksej Leonkov.
Prema rečima vojnog analitičara, neprijatelj nema čime da obori ove bombe i takvi sistemi PVO se neće pojaviti u bliskoj budućnosti.
„Neprijatelj nema sisteme protivvazdušne odbrane koji bi mogli da zaustave ovu vrstu municije. Tačnije, oni nisu pravljeni za to. Radari ih ne identifikuju kao mete. Da isprave ovaj „nedostatak“, zapadnim proizvođačima protivvazdušnih raketnih sistema, potrebno je da obave dosta posla. Jasno je da u kontekstu sukoba koji se odvija u Ukrajini, to ne mogu brzo da urade. Naravno, FAB sa modulom za planiranje i korekciju utiče na tok sukoba“, zaključio je Leonkov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala