- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Veliki preokret na izborima u Francuskoj: Vode levičari, premijer će sutra Makronu ponuditi ostavku

© AP Photo / Thomas PadillaŽan Luk Melanšon
Žan Luk Melanšon - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2024
Pratite nas
Prema prvim projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mestu se nalazi levičarska koalicija Novi narodni front.
Objavljeni su preliminarni rezultati drugog kruga parlamentarnih izbora. Na opšte iznenađenje, Novi narodni front je preuzeo prvo mesto, osvojivši između 180 i 215 mesta u parlamentu, pokazuju podaci Instituta za ispitivanje javnog mnjenja Ifop.
Iza njih je koalicija oko Emanuela Makrona sa 150 i 180 mesta.
Konačno, na trećem mestu su Nacionalno okupljanje Marin Le Pen i saveznici sa između 120 i 150 mesta.
Republikanci i razni desničari bi sakupili između 60 i 65 mesta. Ostali su osvojili 10 mesta, preneli su francuski mediji.

Premijer Atal najavio da će sutra ponuditiostavku

Francuski premijer Gabrijel Atal saopštio je večeras da će sutra ponuditi ostavku predsedniku Emanuelu Makronu, nakon što je njihova centristička koalicija „Zajedno“ zauzela drugo mesto na izborima.
Istakao je da će vršiti funkciju premijera dok dužnost to zahteva, prenosi Rojters.
Atal je napomenuo da „ekstremne stranke“, uključujući Nacionalno okupljanje (RN) i levičarsku koaliciju Novi narodni front, neće biti u stanju da oforme vladu nakon parlamentarnih izbora.

Melanšon: Makron mora da nas zove da formiramo vladu

Lider levičarske koalicije Novi narodni front Žan Luk Melanšonizjavio je večeras da francuski predsednik Emanuel Makron mora da prizna poraz.
„Makron mora da prizna poraz. Ima dužnost da pozove našu koaliciju da formira vladu“, rekao je Melanšon.
On je istakao da je Makronov poraz definitivno potvrđen dodajući da premijer Francuske Gabrijel Atal mora da napusti tu funkciju, prenosi „Figaro“.
Melanšon je ocenio da je LFI ostvarila rezultat za koji je rečeno da je nemoguć.
Naveo je da će stranka ostati pri svojim rečima i da će sprovoditi svoj program.
„Volja naroda mora sada strogo da se poštuje, nikakvi pregovori nisu prihvatljivi, rekao je on..

Marin Le Pen: Makronova situacija neodrživa, naša pobeda je samo odložena

Liderka Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen izjavila je večeras da je položaj predsednika Emanuela Makrona sada neodrživ.
Kada je u pitanju Nacionalno okupljanje, Le Penova je poručila da se u današnjem rezultatu vidi seme sutrašnje pobede, preneo je Rojters.
Istakla je da smatra da je pobeda Nacionalnog okupljanja samo odložena, a da je njena partija izgubila zbog taktičkog glasanja između Novog narodnog fronta i Makronove koalicije.

Makron: Preliminarni rezultati ne pokazuju ko će vladati

Francuski predsednik Emanuel Makron smatra da preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Francuskoj ne pokazuju ko će vladati, prenosi agencija Frans pres, pozivajući se na izvore iz okruženja francuskog lidera.
„Emanuel Makron poziva na ‘oprez’ pri analiziranju rezultata parlamentarnih izbora kako bi se utvrdilo ko bi mogao formirati vladu i zadovoljan je što je centralni blok ‘živ’ posle sedam godina na vlasti“, rekao je izvor.
© AP Photo / Louise DelmotteŽordan Bardela
Žordan Bardela - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2024
Žordan Bardela

Bardela: Neprirodni savezi gurnuli zemlju u zagrljaj krajnje levice

Žordan Bardela, lider stranke Nacionalno okupljanje (RN), koja je zauzela treće mesto na parlamentarnim izborima u Francuskoj, poručio je večeras da su izborni rezultati rezultat neprirodne alijanse koja je Francusku gurnula u zagrljaj krajnje levice.
On je u prvom obraćanju pristalicama nakon objavljivanja rezultata kritikovao neprirodnu i nečasnu alijansu koja je, kako je rekao, lišila francuski narod pobede Nacionalnog okupljanja.
„Večeras ovi savezi bacaju Francusku u zagrljaj krajnje levice Žan Lika Melanšona“, rekao je Bardela.
On je podsetio da je Nacionalno okupljanje postiglo najbolji rezultat na evropskim izborima i u prvom krugu parlamentarnih izbora i da je sada udvostručio broj poslanika.
„To je kamen temeljac sutrašnje pobede“, rekao je Bardela.
Ocenio je i da je predsednik Makron gurnuo zemlju ka neizvesnosti i nestabilnosti.
© Tanjug / AP/ Jean-Francois BadiasGlasanje u Francuskoj
Glasanje u Francuskoj - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2024
Glasanje u Francuskoj

Fransinfo: Centrističke stranke gube predstavnička mesta u parlamentu

Centristička koalicija „Zajedno“ francuskog predsednika Emanuela Makrona najverovatnije će izgubiti relativnu parlamentarnu većinu koju je imala prethodne dve godine, nakon današnjeg drugog kruga opštih izbora.
Očekuje se da će Zajedno, čiji je deo i Makronova stranka Preporod osvojiti između 150 i 170 mesta, budući da se francuski centar fokusirao na zaustavljanje krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen, prenosi Fransinfo.
Prema prvim projekcijama, Preporod će imati samo 95 do 105 mesta u budućoj skupštini, u poređenju sa 169 pre raspuštanja.
© AFP 2023 / PHILIPPE LOPEZParlamentarni izbori u Francuskoj.
Parlamentarni izbori u Francuskoj. - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2024
Parlamentarni izbori u Francuskoj.
MoDem Fransoa Bajrua, takođe deo koalicije, koja je imala grupu od 50 parlamentaraca, poslaće u Skupštinu između 31 i 37 poslanika.
Istovremeno, Horizons, stranka Eduara Filipa, imaće između 24 i 28 izabranih zvaničnika, u poređenju sa 31 parlamentarcem ranije.
Republikanci će, s druge strane, u parlament poslati između 57 i 67 izabranih zvaničnika, dok su pre raspuštanja u svojoj grupi imali 61 poslanika.
Centristička koalicija koju predvodi predsednik Emanuel Makron mogla bi da osvoji između 150 i 180 mesta.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala