Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ambasador Alžira: Kosovo je sastavni deo Srbije

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINAlžir
Alžir - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2024
Pratite nas
Ambasador Demokratske Narodne Republike Alžir u Srbiji Fatah Mahraz izjavio je da je Kosovo sastavni deo Srbije i da iz tog razloga Alžir nije priznao njegovu jednostranu nezavisnost.
Ambasador Mahraz je za današnju „Politiku“ rekao da Alžir bezrezervno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, koja, kako je naveo, sa svoje strane, reafirmiše svoju privrženost poštovanju međunarodnog prava po pitanju Zapadne Sahare, koje predviđa pravedno i trajno rešenje ovog sukoba u skladu s relevantnim rezolucijama Generalne skupštine i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Govoreći o rezoluciji u Srebrenici koja je usvojen u Generalnoj skupštini UN, ambasador Alžira je rekao da je njegova zemlja prilikom glasanja bila uzdržana, jer smatra da je Dejtonski sporazum jedina konsenzualna osnova na kojoj je bilo moguće da se rat u Bosni i Hercegovini okonča, kao i da se pri svakom koraku i svakoj inicijativi prednost mora dati duhu saradnje i dijaloga radi očuvanja miroljubivog suživota i razvoja Bosne i Hercegovine.
Prema rečima ambasadora, Alžir i Srbija imaju izvanredne političke odnose, o čemu svedoče pozitivni ishodi redovnih konsultacija koje se naizmenično održavaju u dve zemlje i na kojima se uvek i iznova konstatuje velika konvergencija stavova o brojnim regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.
On je podsetio da veze prijateljstva, saradnje i solidarnosti između Alžira i Srbije datiraju još iz narodnooslobodilačkog rata, kada su vlada i narodi tadašnje Jugoslavije podržavali pravednu stvar alžirskog naroda.
„Srpske kompanije, koje i danas rade u mojoj zemlji, dale su značajan doprinos izgradnji i razvoju Alžira posle sticanja nezavisnosti. Od tada, razmenjeno je više poseta na visokom nivou, potpisan je niz sporazuma o saradnji i održano 20 zasedanja Međuvladinog mešovitog komiteta“, naveo je Mahraz.
On je podsetio da je alžirski premijer posetio Srbiju 2021. kako bi ponovo pokrenuo dijalog na najvišem nivou, a potom je i ministar spoljnih poslova Alžira došao u radnu posetu Beogradu u junu prošle godine, tokom koje je usvojena zajednička mapa puta koja sadrži važne političke i ekonomske aktivnosti u veoma ratkom roku, a s ciljem da se revitalizuje saradnja na svim nivoima.
„Ta saradnja uskoro će imati koristi i od ponovnog otvaranja direktne vazdušne linije između Alžira i Beograda, što će olakšati razmenu u oblasti turizma i trgovine“, ukazao je on.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala