Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Stara ideja koja je konačno zaživela: Nova veza Čačka sa Rusijom i Belorusijom

© Foto : Sputnjiku ustupio Dragan Logvinov Otvaranju Centra u Čačku prisustvovali su ministar savetnik u ambasadi Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konanihin i savetnik ambasadora Republike Belorusije Pavel Mironov
Otvaranju Centra u Čačku prisustvovali su ministar savetnik u ambasadi Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konanihin i savetnik ambasadora Republike Belorusije Pavel Mironov - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2024
Pratite nas
Čačak je prvi grad u Srbiji, posle Beograda, koji je dobio Rusko-beloruski kulturni centar. Obogatiće kulturni i društveni život, a treba i da unapredi ekonomsku saradnju srpskog grada sa ove dve zemlje.
Inicijativa za otvaranje Kulturnog centra potekla je od Udruženja „Srpsko – rusko – belorusko prijateljstvo Srbije“ koje već 16 godina radi na polju kulturne i ekonomske saradnje. Reč je o regionalnom udruženju sa sedištem u Čačku.
Od Subotice do Kosovske Mitrovice, Udruženje ima 17 gradskih i 16 opštinskih odbora, ali i dva predstavništva u Republici Srpskoj, u Doboju i Višegradu. Kulturne programe koje su realizovali ne mogu da nabroje, a najponosniji su na uspostavljanje ekonomskih veza.
Ideja da Čačak dobije veliki Rusko – beloruski kulturni centar odavno postoji, ali je realizaciju usporila korona. Grad im je sada ustupio prostorije u samom centru Čačka.
„U njemu će se održavati kursevi ruskog jezika, radionice i predavanja. Na taj način ćemo pomoći građanima, pre svega mladima, ali i onima koji žive van Čačka koji su zainteresovani da uče ruski jezik i saznaju više o ruskoj kulturi i društvu. To je izuzetno važno za studente i učenike, ali i za profesionalce koji žele da unaprede svoje znanje i veštine“, kaže za Sputnjik pomoćnik gradonačelnika Marjana Petronijević.
Ona dodaje da Centar u Čačku ima i rusku biblioteku, a otvoriće svoja vrata i za posebnu kancelariju za kulturno - ekonomsku saradnju sa ove dve zemlje.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dragan Logvinov Rusko-beloruski kulturni centar u Čačku
Rusko-beloruski kulturni centar u Čačku - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2024
Rusko-beloruski kulturni centar u Čačku

Čačansko voće najbolja ekonomska veza

Petronijevićeva ističe da je Udruženje dobar partner Gradu kada je reč o ekonomskoj saradnji, posebno sa Rusijom. To je za ovaj poljoprivredni kraj od izuzetne važnosti.
„I u ovim teškim vremenima u kojima se nalazi svet i sama Ruska Federacija imamo odličnu saradnju, uspevamo da ostvarimo ekonomsku saradnju između naše dve države i naših gradova. Plan je da u narednom periodu ta saradnja bude još jača i da Čačak postane prijateljski grad sa još nekoliko gradova u Rusiji“, kaže Petronijevićeva.
Predsednik Udruženja Dragan Logvinov objašnjava da je ekonomska saradnja važna misija koja se sastoji iz pravljenja mostova, odnosno kontakata između srpskih i ruskih privrednika. Mnogi su upravo od njih dobili savet kako da uspostave saradnju, šta da ponude, šta je Rusiji potrebno.
„Privrednike iz Rusije i Belorusije dovodili smo u Čačak, Beograd, Krupanj, Trstenik, spajali smo ih. Čuveni ruski „Magnit“ potpisao je ugovor za uvoz voća i povrća sa teritorije grada Čačka i okoline. Izvozi se voće i povrće za Rusiju i Belorusiju. Korona i rat u Ukrajini smanjili su ga, ali izvoz i sada postoji. Iz okoline Čačka ide jagoda, malina, kupina, kajsija i šljiva. Kamioni se i danas kreću prema Rusiji“.
© Foto : Sputnjiku ustupila Marjana PetronijevićŠkola u Centru obuhvatiće sve nivoe učenja ruskog, od početnog do naprednog
Škola u Centru obuhvatiće sve nivoe učenja ruskog, od početnog do naprednog - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2024
Škola u Centru obuhvatiće sve nivoe učenja ruskog, od početnog do naprednog

Besplatno studiranje u Rusiji

Petronijevićeva dodaje još jedna važan segment saradnje u okviru novog Centra, informisanje o besplatnom studiranju u Rusiji. Ona ima iskustvo u radu u Kancelariji za mlade. Upućena je u informacije vezane za studiranje, ali i zna da mladi nisu dovoljno obavešteni o mogućnostima koje nude Rusija i Belorusija kada je u pitanju obrazovanje.
„Otvaranje Rusko – beloruskog kulturnog centra će definitivno doprineti tome da se mladi informišu da mogu uz određene beneficije i stipendije da studiraju u Rusiji na univerzitetima koji su izuzetno kvalitetni. Na taj način mogu da doprinesu i ekonomskom razvoju Republike Srbije, naravno i Rusije. I oni mogu da obezbede bolju međunarodnu saradnju“, zaključuje pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Vrata otvorena i za najmlađe goste

Logvinov dodaje da je u planu i ponovni dolazak dece iz ruskih gradova. Takav projekat već su imali, bio je jedan od najlepših.
„Dolazila su nam deca iz Muzičke škole iz Moskve, ovde su boravili, ali su spavali kod naše dece. Nismo hteli da ih smestimo po hotelima, već da se deca međusobno druže. Roditelji su prihvatili decu u kuće, bilo je to prelepo druženje. Održali su i koncert sa Muzičkom školom, bio je to fantastičan događaj“.
Ovaj grad u Šumadiji već ima sjajne profesore ruskog jezika, do sada ih je Udruženje „Srpsko – rusko – belorusko prijateljstvo Srbije“, uz dozvolu Ministarstva prosvete, angažovalo da drže posebne časove u Čačanskoj gimnaziji. Konačno imaju svoj prostor.
Škola u Centru obuhvatiće sve nivoe učenja ruskog, od početnog do naprednog, a polaznicima će na raspolaganju biti i časovi poslovnog ruskog.
© Foto : Sputnjiku ustupila Marjana PetronijevićOtvaranje Rusko-beloruskog kulturnog centra pratio je poseban program
Otvaranje Rusko-beloruskog kulturnog centra pratio je poseban program - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2024
Otvaranje Rusko-beloruskog kulturnog centra pratio je poseban program
Rusko-beloruski kulturni centar u Čačku - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2024
DRUŠTVO
U Čačku otvoren Rusko-beloruski kulturni centar
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala