Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Na Srbiju mora da se računa - narednih šest meseci presudni za našu zemlju

© Tanjug / MARKO ĐOKOVIĆAleksandar Vučić na prijemu povodom početka predsedavanja Mađarske Savetom EU.
Aleksandar Vučić na prijemu povodom početka predsedavanja Mađarske Savetom EU. - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2024
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras, na prijemu povodom početka predsedavanja Mađarske Savetom EU, da je Srbija zemlja na koju moraju da računaju na Zapadnom Balkanu.
"Hvala na tome što ne odustajete od svojih ciljeva, od onoga što mislite i od onoga što neretko govorite", rekao je Vučić obraćajući se ambasadoru Mađarske u Beogradu Jožefu Mađaru i u prisustvu šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuelea Žiofrea.
Vučić je istakao da su za našu zemlju narednih šest meseci gotovo presudni.
"U svakom smislu te reči. Kada kažem za nas, ja sam predstavnik male zemlje i govorim samo o Srbiji. Bez obzira na to što dolazim iz male zemlje i po broju stanovnika i po svojoj teritoriji, Srbija predstavlja 50 odsto bruto domaćeg proizvoda ZB, 55 odsto ukupnog izvoza koji ide sa ZB, i to ne samo ka EU već ka svim delovima sveta", rekao je Vučić.
Naglasio je da smo mi zemlja koja ima 63 odsto ukupnog nivoa stranih direktnih investicija u odnosu na ceo Zapadni Balkan.
"Mnogo toga dobrog i važnog još očekujemo iz EU. Uskoro očekujemo prvu fabriku električnih automobila da počne sa radom, a fabrika dolazi iz EU, reč je o Stelantisu. Očekujemo mnoge druge investitore iz EU i to je ono što može da u značajnoj meri, ne samo odredi i opredeli budućnost Srbije, već da bude nešto što može da promeni način razmišljanja svakog od nas u ovoj zemlji", istakao je Vučić.
On je zamolio ljude u EU da ponekad ne slušaju samo formalno šta Srbija ima da kaže već i da pokušaju da razumeju da nije uvek sve glupo to što predlaže naša zemlja.
"To što smo manji i slabi ne znači da uvek volja snažnijeg i većeg mora da bude pravilnija, ispravnija, tačnija, preciznija", ocenio je Vučić.
On je Mađarima i ambasadoru Mađaru čestitao na hrabrosti da, kako je rekao, pominju jednu reč koja nije popularna u današnjoj Evropi i svetu, a ta reč je "mir".
"Jer setiće se mnogi te reči kada budu shvatili da je bilo mnogo pametnije da o tome razgovaramo na vreme, nego kada đavo odnese šalu. I zato čestitam na hrabrosti i predsedniku vaše vlade Viktoru Orbanu, čestitam na hrabrosti vašoj vlade što sme da govori o miru. Ja sam o tome pokušao da govorim mnogo puta.... Da, mislim da je mir najpotrebniji, da na ovakav način nikada do mira nećemo doći. Ne vidim ni kome je to u interesu i pri tome govorim o svima koji su u sve ovo što nam se danas događa upleteni", naveo je Vučić.
Istakao je da niko verovatno nije primetio, posebno u ovim smutnim i nelakim vremenima, koje dve evropske zemlje imaju najveći broj suseda.
"To su Nemačka devet i Srbija osam, pa tek onda neke centralne evropske zemlje sa po sedam suseda. Zašto sam ovo rekao? Zato što te zemlje se dakle nalaze u središtu svojih regiona. Kada su one nestabilne, kada tamo nešto nije dobro i nije potrebno, onda postoje najveći izazovi za stabilnost. I zato je važno da Srbija bude i mirna i stabilna i da ima jasnu i nedvosmislenu budućnost", naglasio je Vučić.
On je zahvalio Mađaru na hrabrosti da govori na srpskom jeziku.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala