Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Puštali su krike Srba preko radio veze! Ruka pravde konačno stiže zlikovce sa Košara

© Sputnik / Lola Đorđević Spomenik herojima sa Košara, heroji sa Košara
 Spomenik herojima sa Košara, heroji sa Košara - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2024
Pratite nas
Jugoslovenski vojnici koje su albanski teroristi zarobili tokom bitke za Košare, mučeni su pre nego što su ubijeni. To se zna jer su sami teroristi na društvene mreže postavljali slike njihovih unakaženih tela, a tokom same bitke puštali su braniocima Košara putem radio veze njihove krike, kaže pukovnik Ljubinko Đurković.
Puštanjem mučenja zarobljenih Srba preko radio veze, albanski teroristi želeli su da utiču na moral jugoslovenskih vojnika i poruče im kako će proći ako budu zarobljeni, priča Đurković, pukovnik u penziji, koji je tokom bitke za Košare bio komandant 2. bataljona 125. motorizovane brigade.

Nepoznata sudbina zarobljenih jugoslovenskih vojnika

On se za Sputnjik priseća trojice vojnika koje su albanski teroristi najverovatnije zarobili 19. maja 1999, Zorana Veselića, Zorana Lalića i ruskog dobrovoljca Vitalija Bulaha.
Tih dana, kaže Đurković, borbe na Košarama bile su intenzivne, a položaji su svakodnevno prelazili iz ruke u ruku, tako su ova tri jugoslovenska vojnika verovatno bila zarobljena tokom tih borbi. Veselićevo telo identifikovano je 22 godine nakon bitke, dok se Lalić i Bulah i dan danas vode kao nestali.
Albanska televizija emitovala je snimak na kome se vidi beživotno telo krupnog muškarca u uniformi Vojske Jugoslavije, pored kojeg stoji terorista i u rukama drži ličnu kartu sa Bulahovim imenom i to je sve što se može znati o njegovoj sudbini nakon što je pao u ruke terorista, kaže Đurković.

Ruka pravda konačno mora da stigne i one koji su mučili Srbe

Pravda konačno mora da stigne i za one srpske vojnike koji su časno i viteški branili svoju otadžbinu, smatra naš sagovornik. Do sada, uobičajeno je bilo da zapadna propaganda srpske vojnike prikazuje u drugačijem svetlu, kao zločince. Međutim, prema Đurkovićevim rečima, najviše zločina izvršeno je nad Srbima, kako zarobljenim vojnicima, tako i nad civilima, na Kosovu i Metohiji i drugde.
Podsećamo, F. K, star 56 godina uhapšen je i određen mu je pritvor zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad vojnicima Vojske Jugoslavije, tokom NATO agresije u reonu sela Košare u maju 1999.godine.
Kako je rekao ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, osumnjičenog su uhapsili službenici Službe za otkrivanje ratnih zločina, priveli ga na saslušanje i dalje postupanje Tužilaštvu za ratne zločine.
Viši sud u Beogradu odredio mu je pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke i jer je osumnjičenom na teret stavljeno krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko 10 godina, a način izvršenja krivičnog dela i težina posledice su doveli do uznemirenja javnosti, rekla je za Tanjug portparol tog suda Milica Veličković.
Policija - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2024
SRBIJA
Uhapšen osumnjičeni za zločine počinjene na KiM 1999. godine, određen mu pritovr od 30 dana
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala