- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pometnja na Zapadu zbog Orbanove posete Moskvi: Kako je reagovala EU, a kako Amerika?

© Sputnik / Alexey Maishev / Uđi u bazu fotografijaKonferencija za novinare nakon sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana i ruskog predsednka Vladimira Putina u Moskvi
Konferencija za novinare nakon sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana i ruskog predsednka Vladimira Putina u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2024
Pratite nas
Sastanak mađarskog premijera Viktora Orbana i ruskog predsednika Vladimira Putina koji je danas održan u Moskvi izazvao je brojne negativne reakcije na Zapadu.
Portparol Bele kuće Karin Žan Pjer izjavila je da je stav američke administracije da Orbanova poseta Moskvi neće doprineti regulisanju krize u Ukrajini.
„Zabrinuti smo činjenicom da se premijer Orban odlučio na posetu Moskvi. Ta poseta ne doprinosi miru i kontraproduktivna je u pogledu promovisanja suvereniteta, integriteta i nezavisnosti Ukrajine“, rekla je ona.
S tim u vezi, ambasador SAD u Mađarskoj Dejvid Presman ocenio je da je u pogledu Orbanove posete Moskvi „reč o koristi, a ne o miru, i da to se time čini ogromna medveđa usluga Mađarima i odnosima Mađarske i njenih saveznika“.
Prema njegovom mišljenju, Orban neće imati pravo da se naziva mirotvorcem sve dok ne bude zahtevao da „Rusija prekine borbena dejstva u Ukrajini uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje“.

Negativne reakcije i u EU

Evropska komisija se pridružila kritikama posete Viktora Orbana Rusiji, nazvavši je „pogrešnom”. Šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen i portparol EK Erik Mamer poručili su da „mir neće zaustaviti Rusiju, samo jedinstvo i odlučnost”.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj ocenio je da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU za posetu Rusiji i naveo da Brisel isključuje zvanične kontakte sa Moskvom.

Negodovanje Nemačke

Negovanja su izneta i u Nemačkoj. Predsednik spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Majkl Rot smatra da bi Mađarska trebalo da podnese ostavku na predsedavanje Savetom EU, koje je 1. jula prešlo na Budimpeštu na šest meseci.
„To što Orban sramotno zloupotrebljava svoje predsedavanje Savetom EU i odlazi u Kremlj bez mandata je skandal. On podriva osnovne principe spoljne politike EU. Ili neka mađarska vlada poštuje svoju trenutnu ulogu u EU, ili mora podneti ostavku“, napisao je Rot na na društvenim mrežama.
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, koji je pratio Orbana na radnoj poseti Rusiji, izjavio je novinarima u ruskoj prestonici da je Mađarska suverena država i da ne namerava da obraća pažnju na kritike Zapada. On je takođe ocenio da će pregovori Orbana i Putina doprineti pronalaženju rešenja za ukrajinsku krizu.
Pregovori Putina i Orbana održani su u petak u Kremlju i trajali su više od dva i po sata. Poseta mađarskog premijera bila je prva poseta jednog zapadnog lidera Rusiji od aprila 2022. godine. Posetu je inicirala Budimpešta.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2024
SVET
„Bliski susret“ na mreži Iks — kako je Orban „poklopio“ Borelja
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala