Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Laž i dezinformacija: MSP i ministar Popović o spekulacijama medija o odnosima Rusije i Srbije

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistarstvo spoljnih poslova
Ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2024
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je povodom spekulacija pojedinih medija u vezi sa posetom zamenika ministra inostranih poslova Ruske Federacija Aleksandra Gruška, da celokupan članak, koji govori o ovoj temi, kao i naslov, predstavlja lažnu vest i umišljajno sročenu dezinformaciju.
"Evidentno je da je reč o pristajanju ili nameri autora i naručilaca ove dezinformacije da iznošenjem dezinformacija o karakteru i prirodi odnosa Republike Srbije sa Ruskom Federacijom izazovu političke tenzije i podele u našoj zemlji, nanese politička šteta državnom rukovodstvu naše zemlje na čelu sa predsednikom Vučićem, ali i nanese šteta ugledu Srbije u međunarodnoj zajednici", navodi se u saopštenju.
MSP osuđuje ovaj "eklatantan primer neodgovornog ponašanja u javnoj sferi".
Ministarstvo spoljnih poslova poziva autore i naručioce ove dezinformacije, kao i sve aktere na javnoj sceni, da se u složenom geopolitičkom trenutku za našu zemlju uzdrže od plasiranja lažnih vesti, koje mogu proizvesti štetne posledice po državne interese.
"Posebno pozivamo na odustajanje od nastojanja da se neistinitim i senzacionalističkim natpisima ostvaruju dnevno politički ciljevi i podiže čitanost i gledanost javnih glasila", zaključuje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Popović: Apsolutno lažni navodi medija da Putin ne želi da se javi na pozive Vučić

Ministar bez portfelja zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju i predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je da su apsolutno lažni navodi pojedinih medija da predsednik Rusije Vladimir Putin ne želi da se javi na pozive predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
"Kao neko ko se u više Vlada Srbije bavio i bavim pitanjima saradnje Srbije i Rusije, svedok sam dubokog uvažavanja koje postoji u Rusiji prema predsedniku Vučiću, koji vodi istinski slobodnu i suverenističku politiku, braneći odlučno interese naše zemlje", istakao je Popović, a saopšteno iz njegovog kabineta.
Popović naglašava da niko nije doprineo jačanju odnosa Srbije i Rusije kao što je to učinio predsednik Vučić i da zaista samo krajnje zlonamerni tekstovi mogu da tvrde jednu nezamislivu stvar - da predsednik Putin, koji je svestan doprinosa predsednika Vučića, ne odgovori na njegov poziv.
"Rusija je svesna teškog položaja Srbije, pre svega zbog činjenice da se na nju vrše ogromni pritisci da slepo sledi interese samo jednog dela sveta, i da time slomi svoju politiku. Ta politika je u ovim godinama od kada je na vlasti predsednik Vučić, donela ekonomski rast i razvoj, promenila Srbiju i pre svega doprinela boljem životu građana", ukazuje Popović.
On podseća da Srbija jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji i da jedino iz Srbije, u Evropi, postoje direktni letovi za ruske gradove, kao i da srpski privrednici izvoze svoje proizvode na veliko rusko tržište.
"Jedino u Srbiji ne postoji rusofobija i mržnja prema velikom ruskom narodu koji nam je toliko puta u istoriji pomogao u teškim trenucima. Kada bude od koristi za odnose Srbije i Rusije susret predsednika Vučića i predsednika Putina, budite uvereni da će se on desiti, na način koji će u svim svojim formama pokazati najviši nivo uvažavanja koji postoji prema predsedniku Vučiću", naveo je Popović.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2024
SRBIJA
Vučić: Uvek odgovorim na Putinov poziv za razgovor, kao i on na moj
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala