- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Belorusija postala članica ŠOS

© POOL / Uđi u bazu fotografijaSamit Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS)
Samit Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2024
Pratite nas
U Astani u Kazahstanu je počeo sastanak saveta šefova država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).
Na njemu učestvuju šefovi država i članovi vlada Rusije, Kazahstana, Indije, Irana, Kine, Kirgizije, Pakistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Belorusije, Mongolije, Azerbejdžana, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske i Turkmenistana, kao i generalni sekretar ŠOS.
Samit je počeo ceremonijom potpisivanja dokumenata o prijemu Belorusije u asocijaciju.
Zemlje ŠOS pretvorile su ovu organizaciju u jednu od najuticajnijih i najautoritativnijih struktura, a interesovanje za nju raste u celom svetu, izjavio je na početku sednice predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev.
„Zajedničkim naporima, jačanjem šangajskog duha i promovisanjem šangajskih principa, pretvorili smo ŠOS u jednu od najuticajnijih i najautoritativnijih međunarodnih struktura. Zahvaljujući jedinstvenosti i ogromnom potencijalu naše asocijacije, interesovanje za nju u svetu stalno raste“, rekao je Tokajev.
„Ovaj dan će ući u istoriju Belorusije“, rekao je Lukašenko po potpisivanju dokumenta o pristupanju.
Beloruski predsednik je skrenuo pažnju na simboliku činjenice da je godina prijema Belorusije u ŠOS 80. godišnjica oslobođenja Belorusije od nacističkih osvajača.
„U našoj moći je da uništimo zidove unipolarnog sveta, nahranimo ljude, eliminišući mnoge protivrečnosti i sukobe zbog društvene nejednakosti, nestašice hrane i resursa“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, samoljubivi Zapad nije uspeo da izgradi globalni sistem bezbednosti.
„U XXI veku potrebno je izgraditi istinsku i nedeljivu globalnu bezbednost. Pri tome, inicijativu za to terba da preuzmu zemlje globalne većine moraju, jer samoljubivi, egoistični Zapad nije bio sposoban za to“, primetio je Lukašenko.
Događaj se održava pod sloganom „Jačanje multilateralnog dijaloga – težnja ka održivom miru i razvoju“.
Učesnici samita planiraju da potpišu paket od 24 zajednička dokumenta, kao i da usvoje završne deklaracije i izjave kojom se potvrđuje privrženost učesnika asocijacije principima dobrosusedstva i jedinstva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala