Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

NATO letelice iznad srpskog neba: Kakve to scenarije testira Zapad

© AFP 2023 / BIROL BEBEKBajraktar dron
Bajraktar dron - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2024
Pratite nas
Što Srbija više govori o miru, to joj više iznad glave lete NATO dronovi i avioni što za profesora Mitra Kovača, general-majora u penziji, znači da smo svedoci uvežbavanja različitih vojnih scenarija NATO pakta i Prištine u slučaju eventualne eskalacije sukoba, ali i pokušaja da se Srbija natera da odustane od opredeljenja za vojnu neutralnost.
Srbija iskazuje svoj stav da je za mir i nastoji da ga očuva, jer ratom se neće rešiti nijedan problem, ali to ne znači da zapadni huškači na to gledaju na isti način, , napominje Kovač.
NATO testira moguća scenarija
„Naravno, da vodećim silama NATO pakta smeta vojna neutralnost Srbije, i oni gledaju da kroz obim i splet aktivnosti i zajedničke vojne vežbe sa našim snagama unaprede saradnju. NATO na na našu vojnu neutralnost gleda kao na prolazno stanje uvereni da će neka druga vlast to izmeniti,“ ocenjuje Kovač za Sputnjik, nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle proširene sednice načelnika Generalštaba da je uočena pojačana izviđačka aktivnost protiv Vojske Srbije, kao i dronovi iz pravca KiM ali i nadletanje švedskih i nemačkih izviđačkih aviona iznad našeg neba.
General Kovač kaže da bi trebalo da budemo svesni da ne možemo da očuvamo mir sami, ako druga strana to ne želi.
„Treba da se lišimo te iluzije, kao i iluzije da NATO neće uraditi sve što može kako bi nas u nekom trenutku naterao da odustanemo od vojne neutralnosti,“ ocena je sagovornika Sputnjika.
On podseća i na to da NATO i SAD prave Prištini vojsku, iako je to suprotno svemu što je dogovoreno, od rezolucije 1244 pa nadalje.
„Znamo da je Turska kao članica NATO između ostalih učestvovala u programu opremanja budućih oružanih snaga lažne države Kosova i da ono što mi danas vidimo na terenu jeste proces obuke i primene tih sredstava, u ovom slučaju dronova "bajraktar" koje su zajedno izradili sa NATO paktom,“ kaže Kovač.

Opremaju Prištinu naoružanjam

On dodaje da svaka država koja je donirala ili prodala savremeno naoružanje Prištini obezbedila je i obuku za njihovu upotrebu a nakon toga uvežbavaju se određeni operativni zahvati i planovi na koji način bi se te snage koristile.
„U sklopu ovih vežbi koje NATO sprovodi sa kosovskim snagama došlo je i do upotrebe ovih letelica "bajraktar" koje su pre svega poznate po svojim izviđačkim performansama, ali koje su i opasno ofanzivno sredstvo jer mogu nositi i ubojna sredstva. Dubina izviđanja "bajraktara" i danju i noću je velika tako da uz administrativnu liniju u efikasno može da izviđa i osmatra raspored, baze u Kopnenoj zoni bezbednosti i kretanja Vojske Srbije,“ napominje Kovač.
Ovaj drugi podatak koji se tiče preletanja aviona takođe iz NATO pakta, dodaje Kovač, takođe je deo vežbe pomoći Kosovu u smislu zajedničkog angažovanja i korišćenja snaga u projektovanim scenarijima. On ovome dodaje da su i kosovski Albanci odani svim naredbama i sugestijama koje dolaze sa Zapada, prvenstveno do SAD, Velike Britanije i Nemačke.

Zapad ne veruje u vojnu neutralnost

„Da li će NATO i velike sile, Amerika i Britanija, da se odluče da dođe do eskalacije situacije na Balkanu to zavisi od njih. U BiH do toga sigurno neće doći spontano jer nema tog konfliktnog potencijala među građanima ali će ga biti ako ga NATO podstakne. Zato što su političke stranke iz Sarajeva isuviše servilne prema kolektivnom Zapadu uključujući tu i NATO pakt, i EU. Zato ovo pojačano aktiviranje tih snaga smatram pripremom za određene scenarije koji se sprovode u okviru NATO i institucija lažne države Kosovo,“ napominje Kovač.
Sagovornik Sputnjika takođe podseća da NATO nije odustao od težnje da pored BiH kao celine, i cela Srbija postane deo Alijanse, i to u fazama, tako što bi posle potpisivanja obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, prvo došlo do prijema Kosova u ovu vojnu organizaciju a kasnije, možda pod nekom drugom vlašću u Srbiji, i ostatka Srbije.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući pojačane aktivnosti praćenja kretanja Vojske Srbije, precizirao da su "barjaktari" primećeni iz pravca Đakovice 5. i 20. juna do visine 5.800 metara s namerom izviđanja pozicija Vojske Srbije poslati iz Prištine.
"Da je neko drugo vreme, ne bi se dugo zadržali u vazduhu, ali pošto je to prostor pod kontrolom Kfora, mi to poštujemo", kazao je predsednik Srbije u obraćanju novinarima po okončanju vežbe "Vatreni udar 2024" na Pasuljanskim livadama.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2024
VOJSKA I NAORUŽANJE
Vučić: Da je neko drugo vreme - ne bi se prištinski „bajraktari“ dugo zadržali u vazduhu /video/
Vežba Platinasti vuk 23 u bazi Jug kod Bujanovca - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
SRBIJA
Završena vojna vežba „Platinasti vuk“ /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala