- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

NATO akcija u susedstvu Srbije: Četiri države prave koridor vojne mobilnosti

© AP Photo / Valentina PetrovaItalijanski vojnici, NATO
Italijanski vojnici, NATO - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2024
Pratite nas
Albanija, Bugarska, Italija i Severna Makedonija uspostavljaju koridor vojne mobilnosti preko svojih teritorija kako bi ojačale odbrambene sposobnosti NATO-a, javlja bugarska novinska agencija BTA.
Ova agencija navodi da je Vlada Bugarske u sredu odobrila stvaranje koridora vojne mobilnosti, u okviru inicijative koja uključuje ministarstva odbrane Albanije, Bugarske, Italije i Severne Makedonije, a koja je osmišljena za jačanje vojne logistike u okviru Panevropskog koridora VIII.

„Četiri nacije su se ujedinile kako bi uspostavile transportni koridor preko svojih teritorija, sa ciljem da pojednostave granične procedure i povećaju efikasnost transportnih operacija, posebno tokom krize i sukoba. Sporazum smanjuje birokratske prepreke kako bi se omogućili brži transportni putevi preko državnih granica“, ističe agencija BTA.

Kako se navodi, u toku su napori da se otklone prepreke koje ometaju prekogranično kretanje vojnog tereta i osoblja.
„Ovi izazovi uključuju različite nacionalne granične propise, ograničen transportni kapacitet i neefikasan sistem za razmenu informacija. Ove usklađene mere nastoje da pojednostave procese i povećaju operativnu efikasnost u vojnoj logistici“, piše agencija.
Zaključuje se da je Savet ministara odbrane odlučio da pojača vojnu mobilnost i transportnu povezanost između četiri zemlje kako bi ojačao regionalni ekonomski razvoj i odbrambene sposobnosti NATO-a, dalje produbljujući saradnju EU i NATO-a.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala