- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajdenova totalna katastrofa: Trampova pobeda sve izvesnija – stiže podrška moćnog lobija /video/

© Tanjug / AP Photo/Gerald HerbertDonald Tramp i Džozef Bajden
Donald Tramp i Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2024
Pratite nas
Nedavna debata Donalda Trampa i aktuelnog američkog predsednika demokrate Džozefa Bajdena jasno je pokazala da će republikanac izvesno odneti pobedu u novembru pre svega zato što je dobio podršku izraelskog lobija i moćnih jevrejskih finansijera, ocena je sagovornika Sputnjika.
Prema opštem uverenju, čak i demokratski nastrojene javnosti u SAD, nastup Bajdena u debati bio je mlak i neubedljiv i predstavljao pravu katastrofu što je otvorilo raspravu treba li demokrate da ga zamene nekim drugim kandidatom. Časopis Tajm je nakon prošlonedeljne debate na naslovnoj strain objavio samo jednu reč – „Panika“ uz sliku odlazećeg Bajdena, a čak i glasnogovornik demokrata, list Njujork tajms objavio uvodnik koji zvuči kao presuda – „Da bi spasao zemlju, Bajden treba da napusti trku“.

Šanse Trampa za pobedu ogromne

Po mišljenju istoričara Saše Adamovića, iako je čudno što je debata potencijalnih kandidata organizovana tako rano i pre nego što su se konvencije republikanaca i demokrata potvrdile njihov izbor, stvari nakon nje postaju jasnije.
„Shvatili smo da je na vrlo visokom nivou doneta odluka da Bajden nije prihvatljiv kao predsednik Amerike, da mu neće biti dozvoljeno da dobije drugi mandat i da se ta strana iz specifičnih razloga opredelila za njegovog protivkandidata i to protivkandidata kome je ta ista strana pomogla 2016. da pobedi Hilari Klinton. Tramp se pokazao ne samo kao neko ko suvereno upravlja Republikanskom strankom već je uspeo da izdrži sve napade u protekle četiri godine i da izađe kao pobednik. Potpuno je jasno da oni koji su organizovali ovo javno ubistvo Džozefa Bajdena podržavaju Trampa“, ocenjuje istoričar u emisiji „Svet sa Sputnjikom“.
On procenjuje da su šanse Trampa za pobedu ogromne, a da je Bajdenu ostavljeno vremena da se sam povuče i da demokrate izaberu nekog drugog kandidata, mada je, kako smatra, već jasno da će svaki drugi kandidat demokrata takođe biti poražen od strane Trampa.
Publicista Igor Ivanović veruje da je jadan nastup Bajdena u debati posledica pogrešne političke procene duboke države, odnosno “sekte bogataša” koja stoji iza njega.
„Bajden je u martu imao relativno dobar govor kad je govorio o stanju nacije ali to nije bio duel. Pod uticajem dobre pripreme i određenih stimulativnih sredstava ostavio je relativno dobar utisak. Mislim da se njima učinilo da Bajden može izdržati ovu vrstu duela i da je možda ovakvo zakazivanje duela bilo pokušaj da na vreme pokažu naciji da je Bajden u stanju da trči predsedničku trku. Da je sada ostavio solidan utisak možda bi priča o njegovom mentalnom zdravlju bila ostavljena po strani. Druga mogućnost je da je ovo kukavičje jaje podmetnuto na sofisticirani način. Ali ako je ovo signal Bajdenu da se povuče, Demokratska stranka teško da može šta da traži sa bilo kojim novim kandidatom“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Bajden i dalje najbolje rešenje za demokrate

Adamović se slaže da je Bajden i dalje najbolje rešenje za kandidata demokrata kao i pre četiri godine, mada je i tada imao određenih problema.
„Međutim, onda se preko noći desilo nešto što je preokrenulo situaciju, svi njegovi protivkandidati su naprasno odlučili da se povuku, a njemu je očišćen prostor. Zato što je njegova pozicija u okviru Demokratske stranke bila idealna jer je i tada mogao da okupi najšire grupe u stranci, bio je najmanji zajednički sadržalac za sve. Danas je to još više u trenutku kad je Demokratska stranka za razliku od Republikanske drastično podeljena zbog onog što se dešava u Izraelu, odnosno u Gazi“, kaže on.
Po mišljenju istoričara, i u ovoj američkoj izbornoj trci biće presudno mišljenje Izraela.
„Oni su 2016. sa izraelskim lobijem u SAD pomogli Trampu da pobedi Hilari Klinton jer nisu želeli da ona uđe u Belu kuću i na taj način produži vladavinu Baraka Obame prema kome Izrael ima nepoverenje. Da nije bilo sukoba u Gazi možda bi situacija bila drugačija. Republikanska stranka je praktično nepodeljena kad je Izrael u pitanju za razliku od demokrata koji su se pocepali na proizraelske i propalestinske. Sa druge strane, američki cionisti, pogotovu republikanski megadonatori su se bukvalno postrojili iza Trampa zbog toga što bezrezervno podržava Izrael“, obrazlaže svoj stav Adamović.
Na pitanje, da li su demokrate u nekoj vrsti ćorsokaka, rastrzani između tabora koji su za i protiv smene Bajdena kao kandidata, on primećuje da za demokratske birače u krajnjem ishodu to nije ni bitno jer su oni ideološki fanatici koji će zapravo da glasaju protiv Trampa, a ne za nekog.

Tramp bi amortiozvao ludački ratni poklič SAD

Ivanović podseća da se u Americi ne glasa po prinicpu jedan čovek - jedan glas, te da je potpuno jasno da će Bajden i u mnogo gorem mentalnom stanju dobiti u tradicionalno prodemokratskim državama poput Kalifornije i Njujorka.
„Sve zavisi od pet-šest kolebljivih država. Sa druge strane, da bi se krali glasovi kao na prethodnim izborima u tih pet-šest država mora da se dogovori elita, ta sekta bogataša. I oni koji predviđaju ko će pobediti zapravo znaju kakvo je stanje među elitama. Mislim da će ovog puta elita biti na strani Trampa. Iz nekoliko razloga. Prvo, ujedinila se Republikanska stranka. Drugo, svetsko-istorijske okolnosti ne idu na ruku politici koju sprovodi Demokratska stranka, previše je rizična, previše je otvoreno frontova. Sa treće strane, taj jako ozbiljan judeo-hrišćanski lobi koji je veoma bitan za konstituciju Amerike mislim da je na strani Trampa. A mislim da će Tramp učiniti određene ustupke sekti bogataša kad je reč o ratovima. Neće moći baš da zastupa radikalnu politiku kao što sad obećava ali ako svu politiku Demokratske stranke spusti na jedan nivo niže to je dovoljno da se stvari udalje od svetskog rata. Jer demokrate su do te mere krenule da radikalizuju politiku kad je igranje sa svetskim ratom u pitanju da bi došli u situaciju da nema nazad“, navodi publicista.
On prognozira da će Tramp verovatno voditi razumniju politiku, budući da je jedini američki predsednik za dugo vremena koji nije izazvao nijedan rat. U situaciji kad su SAD podeljene na radikalno ratnu i razumno ratnu opciju, ova druga postaje dominantija i u tom smislu Tramp je dobar kandidat postepene amortizacije ovog ludačkog ratnog pokliča, primećuje Ivanović.

I za Balkan bolje da pobedi - Tramp

Kad je reč o posledicama ishoda američke predsedničke trke po Balkan, sagovornici Sputnjika saglasni su da bi pobeda Trampa išla u korist Srbije.
On, kako ističe Adamović, dovodi u pitanje svetski poredak koji nam nije naklonjen i ne daje nam nikakve šanse.
Svaka promena takvog poretka ide Srbiji u korist i zato greše oni koji kažu da se sa Trampom na čelu SAD ni ranije ništa nije promenilo za Srbiju, pa se neće promeniti ni ako dobije sledeći mandat, uveren je Adamović.
Čak i da sa Trampom sve ostane isto u spoljnoj politici, napomie Ivanović,za Srbiju je bolje da on pobedi jer vraća porodične vrednosti i smanjuje ratnu retoriku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala