- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

UN: Rusija ometa rad evropskih satelita; Moskva: Nije nam poznato

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPun Mesec iznad Moskve
Pun Mesec iznad Moskve - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2024
Pratite nas
Međunarodna telekomunikaciona unija UN tvrdi da Rusija navodno ometa rad evropskih satelitskih sistema i da u te svrhe deluje, između ostalog, i sa teritorije Kalinjingradske oblasti koja graniči sa Poljskom i Litvanijom. Porptarol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nije upoznat sa tim tvrdnjama.
„Dva različita satelitska operatera utvrdila su izvor smetnji i došle do istog zaključka da su dolazile sa kopnenih stanica koje se nalaze u području Moskve, Kalinjingrada i Pavlovke“, navodi se u dokumentu sa sednice Biroa za radio-komunikacije Međunarodne telekomunikacione unije.
S tim u vezi, Biro je pozvao da se „odmah prekine sa svim namernim akcijama koje imaju za cilj izazivanje štetnih smetnji“.
„Meni to nije poznato. Treba utvrditi da li je to nadležnost nekakvih struktura UN. Ne znam o kakvim se strukturama radi. Ne mogu ništa reći na tu temu“, rekao je Peskov.
Podsećamo, ministri spoljnih poslova Estonije, Letonije i Litvanije su 28. aprila u komentaru za „Fajnenšel tajms“ izrazili zabrinutost zbog ometanja Dži-Pi-Es navigacionog sistema što, prema njihovim rečima, ometa vazdušni saobraćaj u regionu Baltičkog mora. Ministri su okarakterisali situaciju kao „deo neprijateljskih akcija Rusije“.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala