- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Istorijski korak: Konstituisan Parlamentarni forum Srbija – Republika Srpska

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastave Srbije i Republike Srpske
Zastave Srbije i Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2024
Pratite nas
U Banjaluci je održana konstitutivna sednica Parlamentarnog foruma Srbija – Republika Srpska. Po oceni dvojice predsedavajućih foruma, Igora Žunića i Dušana Marića, konstituisanje Parlamentarnog foruma istorijski je korak.
Članove Foruma je na početku Prve konstitutivne sednice pozdravio predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ističući da je forum konstituisan na zakonskim osnovama i svim njegovim članovima poželeo srećan rad i uspešnu saradnju.
Član Parlamentarnog foruma, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Milimir Vujadinović napomenuo je da je sutra tačno 17 godina kako je Parlamentarna skupština BiH ratifikovala Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srbije i Republike Srpske koji predviđa i ovaj vid saradnje.
Na današnjoj, prvoj sednici usvojen je Poslovnik o radu - forum će zasedati dva puta godišnje, čini ga 11 poslanika iz Srpske i isto toliko iz Srbije.
Reč je o poslanicima iz vlasti i opozicije, iz Srpske su uključeni i potpredsednici skupštine iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda.
Zadatak ovog foruma, između ostalog, biće upućivanje njegovih akata, zaključaka i predloga skupštinama Srpske i Srbije, a komuniciraće i sa međunarodnim organizacijama.
Sve inicijative ovog tela, prema rečima predsedavajućih, neće biti usmerene ni protiv koga, prenosi RTRS.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala