- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Si: Samit ŠOS otvoriće novu stranicu saradnje

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Kine Si Đinping
Predsednik Kine Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2024
Pratite nas
Predstojeći samit Šangajske organizacije za saradnju ujediniće zemlje-učesnice organizacije i otvoriće novu stranicu saradnje, izjavio je kineski predsednik Si Đinping uoči posete Kazahstanu.
„Pored državne posete, učestvovaću na samitu ŠOS u Astani. U okviru svog predsedavanja, kazahstanska strana je uspešno uradila mnogo toga što je doprinelo povećanju autoriteta naše organizacije. Kineska strana to visoko ceni. Uveren sam da će se zajedničkim naporima samit u Astani završiti pozitivno, ujediniti veliku porodicu ŠOS i otvoriti novu stranicu saradnje“, navodi se u autorskom članku kineskog lidera „Kina i Kazahstan: zajednička želja za novim horizontima“, čiji je tekst objavila agencija „Kazinform“.
Si je pozvao na suprotstavljanje hegemoniji i promovisanje multipolarnosti.
„Odlučno čuvati međunarodni sistem usredsređen na UN i svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu, sprovoditi istinski multilateralizam, suprotstavljati se hegemonizmu, politici moći i blokovskoj konfrontaciji, promovisati ravnopravan i uređen multipolarni svet, dostupnu i inkluzivnu ekonomsku globalizaciju. Hajde da zajedno unesemo više pozitivne energije i stabilnosti, daćemo veći kinesko-kazahstanski doprinos obezbeđivanju mira širom sveta“, naveo je predsednik.
Kineski predsednik Si Đinping otputovao je u državnu posetu Tadžikistanu i Kazahstanu, a takođe i zbog učešća na 24. sednici Saveta lidera zemalja članica ŠOS. Samit ŠOS se održava 3. i 4. jula u Astani.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala