- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski stručnjaci otkrili sve tajne osigurača rakete „atakams“

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Uđi u bazu fotografijaPaljba iz raketnog sistema "grad" u zoni specijalne vojne operacije
Paljba iz raketnog sistema grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2024
Pratite nas
Ruski stručnjaci temeljno su proučili složen i višekomponentan osigurač rakete „atakams“, izjavio je za Sputnjik stručnjak za rad sa naoružanjem.
„Ova bojeva glava napravljena je za protivbrodsku raketu, a zatim je postavljena na raketu ‘atakams’. Neutralisali smo osigurač. Na njemu je ugrađen međudetonator. Eksploziv je predat na veštačenje“, istakao je sagovornik.
Stručnjaci su uspeli da otvore telo osigurača rakete. Ispostavilo se da se unutra nalazi složen mehanizam sa mogućnošću podešavanja u zavisnosti od zadataka.
„Osigurač je bio u položaju za ispaljivanje, na šta ukazuje slovo ‘A’ u posebnom odeljku. Postavljene su četiri detonatorske kapsule. Glavni pogon pokretanja mehanizma zasniva se na magnetnim elementima“, objasnio je stručnjak.
Stručnjak je naglasio da je tako složena konstrukcija povezana sa bezbednošću primene. Trenutno je osigurač, prema njegovim rečima, praktično proučen.
„Za nas tu nema nikakvih tajni, zaključio je on.
Pentagon je u aprilu potvrdio Sputnjiku da je Ukrajini predao operativno-taktičke rakete „atakams“ povećanog dometa radi upotrebe, kako je tvrdio, „u okviru suverene ukrajinske teritorije“.
Ruski pancir Pancir S1 - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski „pancir“ uspešno obara američke rakete „atakams“ tokom specijalne vojne operacije
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala