- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnik u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Iznad Sevastopolja oboreno pet vazdušnih meta

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 859. Ruske snage oslobodile su Sporno i Novoaleksandrovku u DNR. Uništen je železnički voz sa naoružanjem, vojnom tehnikom i ljudstvom ukrajinske mehanizovane brigade. Četiri ruska spasioca ranjena tokom ukrajinskog granatiranja Donjecka. PVO sistemi su tokom noći uništili 36 ukrajinskih dronova.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:51 01.07.2024
Prema preliminarnim informacijama, sedam civila, uključujući dete, povređeni su u ukrajinskom granatiranju Belgoroda i Belgorodske oblasti, izjavio je gubernator Vjačeslav Gladkov.
On je na svom Telegram kanalu dodao i da su oštećena 22 stambena objekta.
17:57 01.07.2024
Iznad Sevastopolja je dejstvovala PVO, sve službe su bile podignute u stanje borbene gotovosti, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev.
Prema preliminarnim informacijama, četiri vazdušne mete oborene su iznad Crnog mora i u području Balaklave, fragmenti su pali u priobalnoj zoni.
Razvožajev je kasnije pojasnio da su snage PVO uništile pet vazdušnih ciljeva. Prema njegovim rečima, povređenih nije bilo, oštećena su tri automobila.
17:36 01.07.2024
SAD očekuju da će u bliskoj budućnosti preduzeti mere za jačanje PVO (protivvazdušne odbrane) Ukrajine, izjavio je američki državni sekretar Antoni Blinken, govoreći u Brukings institutu.
On tvrdi da su Sjedinjene Države zainteresovane za privlačenje privatnih investicija u Ukrajinu.
„Pravovazdušna odbrana je neophodna da bi se zaštitila područja u koja se investira, i mi to radimo. Mislim da ćete videti više vesti o tome u narednim nedeljama kako se budemo približavali samitu NATO sledeće nedelje“, rekao je Blinken.
13:10 01.07.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kijevskoj, Čerkaskoj, Vinickoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
13:09 01.07.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Ukrajinska vojska izgubila je tokom prethodnog dana do 195 ljudi;
Ruska vojska oslobodila je naselje Stepova Novoselovka u Harkovskoj oblasti i Novopokrovsko u Donjeckoj Narodnoj Republici;
Ukrajinska vojska izgubila je do 620 vojnika i četiri oklopna vozila, od kojih dva američka M113, usled dejstava ruske grupe „Jug“;
Ruska vojska uništila je ukrajinske avione na stajanki i infrastrukturu vojnog aerodroma;
Sistemi PVO oborili su osam krstarećih raketa „storm šedou“ i pet navođenih avio-bombi „hamer“, kao i 72 drona;
Ukrajinska vojska izgubila je do 405 vojnika i borbenih vozila pešadije „bredli“ u zoni odgovornosti grupe „Centar“;
Ruska vojska uništila je mesto za skladištenje i pripremu bespilotnih čamaca ukrajinske vojske;
Jedinice grupe „Istok“ zauzele su povoljnije položaje, ukrajinska vojska izgubila je do 120 vojnika;
Grupa „Sever“ je odbila dva kontranapada jedinica snaga za specijalne operacije „Istok“ i desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske;
Ukrajinska vojska izgubila je do 475 vojnika i američko oklopno vozilo u zoni odgovornosti ruske grupe „Zapad“;
Ruska grupa „Dnjepar“ porazila je tri ukrajinske brigade u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.
10:25 01.07.2024
Vojnici Ruske garde otkrili su na teritoriji Donjecke Narodne Republike (DNR) ukrajinsko skladište sa avio-bombama, protivtenkovskim minama i drugom municijom.
Iz njega su izvučene dve avionske bombe FAB-500, 37 visokoeksplozivnih raketa za raketni sistem „grad“ i devet protivtenkovskih mina TM-62, precizira se u saopštenju garde.
07:23 01.07.2024
Mobilni minobacač „vasiljok“ gardijskog puka grupe „Dnjepar“ uništio je uporište Oružanih snaga Ukrajine severno od sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti, saopštio je oficir sa pozivnim znakom „Bocman“.
07:20 01.07.2024
Ruski PVO sistemi su tokom protekle noći neutralisali i uništili 36 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Brjanske, Kurske i Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Kako se navodi u saopštenju, iznad Brjanske oblasti oboreno je 18 letelica, iznad Kurske – devet i devet iznad Belgorodske oblasti.
07:19 01.07.2024
Ruski specijalisti proučavaju sistem za navođenje i korekciju leta američke operativno-taktičke rakete „atakams“, rekao je za Sputnjik stručnjak za oružje.
„Predstavljene su bojeve glave rakete ‘atakams’. Sistem za navođenje. Ovde postoje tri laserska prstenasta žiroskopa. Zahvaljujući njima, ona se održava na ugrađenoj balističkoj putanji. GPS antena, zahvaljujući kojoj se vrši korekcija na primarnom i poslednjem delu balističke putanje“, objasnio je sagovornik agencije.
Prema njegovim rečima, stručnjaci su dobili mogućnost da prouče rad raketnog sistema tokom celog leta, kao i mogućnost korekcije kursa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala