- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

ODKB: Pratimo korake NATO-a

Zastava ODKB
Zastava ODKB - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2024
Pratite nas
U formatu Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) ne razmatra pitanje jačanja vojne komponente, ali se prate koraci NATO-a u Istočnoj Evropi, izjavio je generalni sekretar ODKB Imangali Tasmagambetov.
„Situacija u istočnoevropskom regionu kolektivne bezbednosti svakako ostaje u fokusu pažnje organizacije. Osim aktivnog rada na regionalnim pitanjima u okviru ODKB, mi blisko sarađujemo sa nadležnim organima Belorusije i Rusije“, rekao je on u intervjuu beloruskoj državnoj agenciji Belta.
Tasmagambetov je istakao da se trenutno u formatu ODKB ne razmatra pitanje jačanja vojne komponente, ali su u organizaciji formirani i rade efikasni mehanizme za koordinaciju i donošenje odluka, što joj omogućava da brzo reaguje na sve izazove i pretnje.
On je naglasio da se radi na poboljšanju upotrebe onih snaga i sredstava kojima organizacija trenutno raspolaže.
Generalni sekretar je dodao i da ODKB ne postavlja sebi za cilj da postane protivteža neke druge organizacije ili zemlje.

„U principu, i organizacija i njeni članovi zalažu se za napuštanje blokovskog razmišljanja koji smanjuje mogućnosti saradnje i često značajno ograničava nacionalni suverenitet učesnika takvih udruženja. Naravno, pri tome se prate i analiziraju koraci NATO-a“, naglasio je Tasmagambetov.

Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala