Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kako izgleda „dril“: Efikasna obuka pomogla žandarmu da savlada teroristu

© Tanjug / Jovana KulaševićPolicija Srbija
Policija Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2024
Pratite nas
Pripadnici Žandarmerije prolaze ozbiljan psiho-fizički test posle čega ih čeka još teža obuka,tzv. dril. Kome to uspe da prođe ide na dalje usavršavanje, kaže bivši komandant Žandarmerije Goran Radosavljević – Guri i ističe da je reagovanje pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića na teroristički napad u Beogradu primer dobro obučenog profesionalca.
Samodisciplina koju je pokazao pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović koga je pre nekoliko dana pripadnik pokreta vehabija Miloš Žujović, islamsko ime Salahudin, strelom pogodio u vrat, a Jevremović ostao smiren, uspeo da upuca napadača i pozove Hitnu pomoć i policiju, izazvala je veliku pažnju.

Proći „dril“

Ovaj čin je okarakterisan kao teroristički akt a ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao da je ranjeni Jevremović dobro i da su mu fizička, mentalna i psihička spremnost pomogle da preživi i da sa što manje posledica prođe kroz ono što mu se desilo.
Goran Radosavljević – Guri, penzionisani policijski general-pukovnik, poslednji komandant Posebnih jedinica policije i prvi komandant Žandarmerije, za Sputnjik kaže da momci i devojke koje postaju pripadnici ove elitne policijske grupe prolaze ozbiljnu obuku.
„Svaki pripadnik Žandarmerije prolazi ozbiljne psiho-fizičke testove da bi postao pripadnik ove elitne jedinice. Posle toga se ide na obuku odnosno, takozvani „dril“ koja obuhvata najteže moguće vežbe snage i izdržljivosti i samokontrole pri izlaganju pitomaca situacijama koje su najpribližnije borbenim situacijama,“ ističe Radosavljević.
Kako objašnjava, tokom obuke pitomcima očvrsne i volja, a posle „drila“ kada odu u jedinicu, naravno, ako prođu „dril“, nastavljaju sa redovnim treninzima obukama i svim što ide uz to. Sama reč dril je, kako kaže, univerzalna za sve specijalne jedinice i podrazume najtežu moguću obuku na svetu.

Uslovi slični ratu

„Mora da istrpi i glad, i nespavanje, i da puzi kroz blato… Ima tu hiljadu stvari koje je teško objasniti u par rečenica. Posle toga postoji i specijalistička obuka za diverzante, rukovaoca teškim oruđima, za minobacače, artiljerce, obezbeđenje VIP ličnosti, logistiku i tako dalje… Sve to dobijaju kao mogućnost gde se oni dodatno grade i usavršavaju na bazi osnovnog najtežeg testa koji su prošli,“ kaže Guri.
Radosavljević smatra da je Jevremović primer nekoga ko je prošao ozbiljan „dril“ koji mu je pomogao da ostane i on živ, ali i da obavi posao za koji je bio obučen.
„On je pokazao da je u jednoj od najtežih situacija ostao priseban i to je postupak vrhunskog profesionalca i nekoga ko je vrhunski obučen. Momak je postupio herojski i daj Bože da imamo više takvih u Žandarmerije. Imao je sreće da strela nije pogodila karotidu, grkljan ili kičmu ali sa strelom u vratu tako odreagovati je primer vrhunsko obučenog pripadnika Žandarmerije,“ ocenjuje Guri.

Primer vrhunski obučenog Žandarma

Prema njegovim rečima, pripadnici ovih jedinica tokom obuke imaju i obaveznu obuku oko pružanja prve pomoći kako drugom licu, tako i sebi.
„Mi smo imali situacije da su ljudi ostajali bez ruke ili noge ili da su dobili metak u stomak gde smo mi morali da im pružimo prvu adekvatnu medicinsku pomoć. Tako da je to takođe teško jer u datom trenutku morate ostati apsolutno smireni ako nekome želite da sačuvate život, ili da spasite svoj kao što je ovaj mladić uradio time što je znao da ne sme da pomera strelu iz vrata,“ objašnjava Guri.
Pripadnici Žandarmerije inače uče i raznorazne borilačke veštine, kako da rukuju sa hladnim oružjem i kako od njega da se odbrane i neutrališu protivnika, ako su nenaoružani. Takođe imaju i obuke u vodi odnosno pod vodom… Ukratko, uče kako preživeti i ispuniti zadatak u raznim okolnostima pa tako na izvestan način postaju ubojito oružje u ljudskom obliku.
Radikalni islamisti - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2024
SRBIJA
Centar je u Beču: Ko podstiče radikalizaciju islama na Balkanu
Pripadnici MUP-a Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2024
SRBIJA
Propao pokušaj da se ugled Srbije sruši – preko terorizma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala