- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pjongjang optužio Vašington da stvara azijski NATO

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Uđi u bazu fotografijaPjongjang
Pjongjang - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2024
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je da Tokio, Vašington i Seul svoje vojne vežbe pravdaju naporima za stabilizaciju bezbednosne situacije u regionu, a sami su de fakto stvorili vojni blok sličan „azijskom NATO-u“, koji može u bilo kom trenutku ući u vojni sukob po naređenju Vašingtona, javila je Centralna telegrafska agencija.
Severnokorejsko Ministarstvo je podsetilo da su u Istočnom kineskom moru završene trodnevne vojne vežbe Japana, SAD i Južne Koreje „Fridom edž“, prve takve vrste.
Kako se navodi u saopštenju, ovo su bile prve velike zajedničke vežbe sprovedene pod posebnim nazivom. Napominje se da „opasnost“ vojnih vežbi leži u činjenici da su one manifestacija sistematizacije i organizovanja trilateralnog vojnog bloka Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Južne Koreje.
„SAD se sada pravdaju da je trilateralni odnos SAD, Japana i Južne Koreje odnos saradnje koji ima za cilj jačanje stabilnosti i bezbednosti u regionu i da ne znači azijsku verziju NATO-a, već samo predstavlja lukavstvo da se izbegnu međunarodne optužbe za fabrikovanje agresivnog bloka“, navodi Ministarstvo spoljnih poslova.
U saopštenju se podseća da su se nakon trilateralnog samita SAD, Japana i Južne Koreje u avgustu prošle godine, zemlje dogovorile da će u slučaju pretnje bilo kojoj od njih odmah sarađivati radi zajedničkog odgovora.
„To zapravo podseća na princip kolektivne odbrane NATO-a“, ističe Ministarstvo.
Takođe se navodi da SAD, Japan i Južna Koreja već razmenjuju podatke o raketnoj uzbuni u realnom vremenu.
„SAD, Japan i Republika Koreja dogovorile su se da redovno izvode trilateralne zajedničke vojne vežbe na nekoliko prostora, kao što NATO sprovodi godišnje zajedničke vojne vežbe u svim prostorima, uključujući kopno i more, vazduh i sajber-prostor. Ovo govori o tome da su odnosi između Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Republike Koreje poprimili oblik azijske verzije NATO-a“, ocenjuje severnokorejsko Ministarstvo.
Za razliku od AUKUS-a (alijanse tehničke saradnje u osiguravanju bezbednosti SAD, Velike Britanije i Australije), ili sistema trilateralne saradnje u obezbeđivanju SAD, Japana i Filipina, trilateralni vojni blok SAD, Japan i Republika Koreja je vojna, agresivna organizacija koja „u svakom trenutku može ući u vojnu konfrontaciju protiv drugih zemalja po naređenju i komandi Vašingtona“, zaključuje se u saopštenju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala