Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nema više nedodirljivih vozača – crna kutija nemilosrdna

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaAuto servis, tehnički pregled
Auto servis, tehnički pregled - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2024
Pratite nas
Automobili u Srbiji će od 7. jula morati da imaju omogućen pristup crnoj kutiji u kojoj je upisano poslednjih pet sekundi podataka pre udara – da li je radila kočnica, farovi, gas, da li je vozač okretao volan, kao i brzina kojom se kretao i usporenje dok je kočio, kaže za Sputnjik predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Milian Vujanić.
Kako bi se u budućnosti rekonstruirale nesreće i analizirali sigurnosni sistemi u automobilima, nova vozila će od 7. jula morati da imaju crnu kutiju. Uskladišteni podaci iz crne kutije mogli bi se koristi protiv vozača u slučaju sumnje na izazivanje nesreće.
Vujanić, bivši profesor Saobraćajnog fakulteta dodaje da se crna kutija ugrađuje još od 2010. godine, ali je Amerika 2019. donela odluku za neke automobile da za njih mora biti omogućeno čitanje podataka.
„Recimo, kupite 'mercedes majbah' za 250.000 evra, a ja onda uzmem crnu kutiju iz vašeg automobila i onda vas na osnovu vaše crne kutije osudim na zatvor zato što ste pogrešili i učestvovali u sudaru. I onda su svi proizvođači automobila 'skrivali' crnu kutiju, odnosno nisu davali mogućnost da se očita a inače ona radi i piše. Pošto je u Americi uvedena obaveza da to mora biti omogućeno, onda je ta obaveza prosleđena i na Evropu koja ju je uvela 2024. To ne znači da vozila ranije proizvedena nemaju crnu kutiju niti da ne može da se očita“.

Može li se „namestiti“ crna kutija

Crna kutija je segment koji se odnosi na aktiviranje vazdušnog jastuka, tako da ko god ima vazdušni jastuk (er-beg) ima i crnu kutiju, ističe Vujanić.
Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja dodaje da je nemoguće očistiti ili namestiti podatke iz crne kutije niti se ona može fizički ukloniti iz automobila jer je vezana za vazdušni pojas.
„A i kad biste to uradili napravili biste prepravku na vozilu i ne znam kako bi reagovao automobil ili sistem automobila kom izvadite modul koji upravlja er-begom. To bi značilo da neko svesno ide na to da će napraviti neki prekršaj, pa onda rizikuje svoj život jer mu ne radi er-beg. Mala je verovatnoća da će neko tako da se ponaša.“
A čak i kad bi neko hteo da izvadi modul koji upravlja vazdušnim jastukom, njemu se ne može lako prići i morao bi prilično da se demontira automobil da bi se došlo do toga, dodaje Vujanić.
„Modul crne kutije nije lako dostupan ni predviđen za to da se koristi sem u servisima. On je umontiran u delove, i to bi bilo kao kad biste sad hteli da izvadite glavni kočioni cilindar iz automobila. Mislim možete, ali biste morali pola automobila da rasturite da dođete do toga“, zaključio je Vujanić.
Crna kutija, nazvana Event Data Recorder (EDR), elektronski je uređaj koji beleži određene podatke u vozilu pre, tokom i posle nesreće. U načelu, uskladištene informacije pripadaju vozaču ili vlasniku vozila. Teoretski, međutim, EDR podaci mogu se pregledati i tokom posete majstoru ili tokom tehničkih pregleda.
Crna kutija u automobilima uporediva je sa onom u avionima – trajno beleži podatke poput položaja i brzine vozila, i registruje aktivaciju sistema za pomoć u vožnji, prenosi B92.
Pogledajte i:
Tehnički pregled - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
DRUŠTVO
Tehnički pregledi vozila za registraciju po starom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala