- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lovac na podmornice: Pola veka od pojave ruskog helikoptera Ka-27

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaProtivpodmornički i višenamenski palubni helikopter "Kamov" Ka-27
Protivpodmornički i višenamenski palubni helikopter Kamov Ka-27  - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2024
Pratite nas
Pre 50 godina u Sovjetskom Savezu započeta je gradnja novog protivpodmorničkog helikoptera Ka-27 – letelice koja je jedinstvena po svojim performansama i po mnogo čemu najboljim na svetu.
Ka-27 je i dalje u službi ruske mornarice, a njegov potencijal, kako se ispostavilo, još nije u potpunosti dokučen, piše portpal „Rusko oružje“.
Glavni zadatak helikoptera je oduvek isti – suština je lov na podmornice.
Za traženje pomorskih ciljeva, helikopter je opremljen čitavim instrumentalnim kompleksom. To je radiohidroakustički sistem, magnetometar, hidroakustična stanica sa modulom koji uranja u vodu. Prema pisanju portala, magnetometar igra glavnu ulogu.

Modernizacija

Početkom veka komanda ratne mornarice je izdala nalog za modernizaciju helikoptera, čija je namena bila da značajno ojača Ka-27.
Stručnjaci kompanije „Kamov“ pristupili su zadatku – uspeli su da odaberu najoptimalniju konfiguraciju najnovije opreme i uspešno je razmeste u helikopter, a performanse magnetometra su značajno poboljšane, navode mediji.
Ka-27M je dobio novu radarsku stanicu „Kopje-A“ i mogao je da registruje i prati ne samo ciljeve pod vodom i iznad nje, već i vazdušne ciljeve, uključujući krstareće rakete, kao i bespilotne letelice. Prema pisanju portala, sprovedena ispitivanja su potvrdila sve očekivane perfromanse.
Prema rečima jednog od učesnika modernizacije helikoptera, upravo je Ka-27M sposoban da operativno prati situaciju na Crnom moru.
Tim helikopterima nije teško da blagovremeno otkriju neprijateljske pomorske bespilotne letelice koje se kreću ka Krimu, piše portal. A uništavanje tuđih dronova – pomorskih i vazdušnih – postaće stvar sada već ne tako komplikovane tehnologije.

Saradnja sa Ka-29 i Ka-52

Prema mišljenju stručnjaka iz oblasti pomorske avijacije, efikasnost Ka-27M će se značajno povećati ako se koristi u zajedno sa borbenim helikopterima Ka-29 i Ka-52.
„Rusko oružje“ podseća da je već dobro poznato koliko se Ka-52 „Aligator“ uspešno bori u zoni specijalne vojne operacije.
Još pre njenog početka objavljeno je da je kompanija „Kamov“ napravila svoju pomorsku verziju Ka-52K „Katran“. U tom slučaju, helikopter će se optimalno koristiti u interesu ratne mornarice, dodaje ruski portal.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala