- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

INFOGRAFIKA Rudna bogatstva Ukrajine ─ za šta se bori Zapad

Pratite nas
Ukrajina je zemlja bogata rudama, sa raznovrsnim nalazištima fosilnih goriva, metala i industrijskih minerala. Ona je, između ostalog, veliki proizvođač rude gvožđa, uglja, prirodnog gasa i nafte.
Vašington „ne može sebi da priušti“ da dozvoli Rusiji pobedu u ukrajinskom sukobu, jer bi to značilo gubitak direktnog pristupa ogromnim mineralnim resursima. To je bio stav američkog senatora Lindzija Grejema (na spisku terorista i ekstremista u Rusiji) u intervjuu za „Lice nacije“ (Face the Nation) na televiziji „Si-Bi-Es“ u junu.
„U Ukrajini postoji 10 do 12 biliona dolara kritičnih minerala. Mogli bi da budu najbogatija zemlja u celoj Evropi. Ako sada pomognemo Ukrajini, oni mogu da postanu najbolji poslovni partner o kome smo ikada sanjali. Tih 10-12 biliona dolara kritičnih ruda mogli bi da koriste Ukrajina i Zapad“, istakao je američki senator.
Komentarišući ovu izjavu, senator Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov rekao je da Grejem svojim komentarima o vlasništvu nad prirodnim resursima zemlje, tretira Ukrajinu kao buduću američku koloniju.
„Sudbina kolonija uvek je ista: Amerikanci će pokupiti sve prirodne resurse Ukrajine u zamenu za ‘veliku čast da budu prijatelj Sjedinjenih Američkih Država’ i istovremeno će hraniti korumpirani vrh neonacističkog režima u Kijevu“, upozorio je Džabarov.
Pogledajte u infografici Sputnjika koje minerale poseduje Ukrajina, a koje Zapad toliko želi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala