Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Supruga izvršioca terorističkog akta otišla u Crnu Goru, tražili smo informacije od policije

© Tanjug / MARKO ĐOKOVIĆMinistar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan obišli su u Urgentnom centru ranjenog pripadnika Žandarmerije.
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan obišli su u Urgentnom centru ranjenog pripadnika Žandarmerije.  - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2024
Pratite nas
Supruga izvršioca terorističkog napada ispred izraelske ambasade u Beogradu otišla je u Crnu Goru, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, navodeći da je Srbija tražila od tamošnje policije da sa njom obavi razgovor.
Dačić je rekao da je ona napustila Srbiju dva dana pre napada.

„Malo je sumnjivo da se to desi dva dana pred ovaj akt. Tražili smo od Crne Gore da obavi razgovor sa suprugom“, kazao je Dačić.

Dačić je to objavio nakon što je sa ambasadorom Izraela u Srbiji Jahelom Vilanom obišao u Urgentnom centru pripadnika Žandarmerije koji je ranjen u subotu ispred izraelske ambasade u Beogradu, prilikom obavljanja službene dužnosti.
Centar vehabiza za Balkan se nalazi u Austriji, na to smo ukazivali hiljadu puta, napomenuo je Dačić.
On je naveo da će crveni nivo opasnosti od terorizma biti na snazi još nekoliko dana.
Dačić je naveo da je rekonstrukcija kretanja Miloša Žujovića, koji je ranio pripadnika Žandarmerije kod izraelske ambasade, pokazala da je juče prvo došao do sinagoge u Beogradu i da je moguće da mu je to bila prva meta, ali je nastavio dalje zbog velikog broja pripadnika policije oko sinagoge.
„Ovaj teroristički akt je sasečen u početku... Zato i kažem da je naša policija, herojskim činom našeg pripadnika Miloša Jevremovića u startu sprečila dalje tok ovog terorističkog akta“, istakao je Dačić.
Dodao je da je rekonstrukcijom kretanja Žujovića, otkada je juče ujutru došao autobusom iz Mladenovca na autobusku stanicu u Beogradu, ukazano da prvo je išao do sinagoge, ali pošto je tamo bila policija, nastavio je dalje do izraelske ambasade.
„Država Srbija je pokazala da može da zaštiti, ne samo bezbednost zemlje već i diplomatska konzularna predstavništva koja se nalaze u našoj zemlji“, poručio je Dačić.
Naveo je da su izvršeni pretresi na više desetina lokacija u Srbiji.
„Uhapšeno je i privedeno nekoliko osoba, jedno lice koje je juče uhapšeno Igor Despotović je zadržano, on je isto konvertit. Zadržavanje je određeno i za Kemala Begovića iz Novog Pazara, a Harisu Šundu državljaninu BiH biće izrečena mera udaljena iz Srbije“, naveo je Dačić.
Prema njegovim rečima, prilikom pretresa kuće u Mladenovcu policija pronašla račun za samostrel koji je Žujović kupio u radnji u Zemunu.
„To oružje je kategorija D za koju nije potrebna dozvola nadležnih organa. Neko ko je pisao zakon je procenio da samostrel nije opasan. Pa kako nije kada je žandarm zamalo izgubio život? To pod hitno mora da se menja“, istakao je Dačić.

Ambasador Izraela: Nema opravdanja za teroristički akt, u Srbiji smo bezbedni

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da nema opravdanja za teroristički akt koji se juče desio u Beogradu, kao ni za bilo koje druge napade, na bilo koju populaciju bilo kada i bilo gde u svetu.
Vilan je rekao da vrlo dobro zna i razume koje pretnje potiču od terorizma.
„Ova poseta je prvi radosni trenutak u poslednja 24 sata. Srećan sam zbog stanja u kome se trenutno nalazi povređeni žandarm i želim da se zahvalim bolnici i doktorima na spasavanju njegovog života“, rekao je on.
Vilan je naglasio da mu je bilo je izuzetno važno da dođe u posetu povređenom žandarmu i da iskaže iskrenu zahvalnost u svoje lično ime, u ime svoje porodice, zaposlenih u ambasadi, kao i Vlade Izraela i naroda Izraela, jer kako je dodao svi oni jako dobro znaju šta znači terorizam.
On je zahvalio Vladi Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova i policiji što obezbeđuju živote svih građana i što omogućavaju da se osećaju sigurno i bezbedno 24 časa dnevno sedam dana u nedelji.
„Bar se ja tako osećam za ove četiri godine koliko sam ovde u svako doba dana ili noći“, naglasio je Vilan i dodao da to potvrđuje i hrabrost žandarma Miloša Jevremovića.
On je pozvao sve Izraelce da dođu i nastave da posećuju Srbiju, jer je kako je istakao, po njegovom mišljenju, Srbija danas najbezbednija zemlja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala