- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Da li će novi američki poslušnik promeniti politiku NATO-a prema Rusiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićPremijer Holandije Mark Rute
Premijer Holandije Mark Rute - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2024
Pratite nas
Imenovanjem bivšeg holandskog premijera Marka Rutea na mesto generalnog sekretara NATO-a, politika alijanse prema Rusiji i sukobu u Ukrajini ostaće ista. NATO je organizacija stvorena da služi interesima Sjedinjenih Država i deo je njihove vojne mašinerije, pa je za mesto generalnog sekretara izabran „poslušnik“ Vašingtona, ocenjuju ruski eksperti.
Amerika daje najveći doprinos budžetu NATO-a i koristi alijansu za svoje interese. Zbog toga ne treba očekivati nikakva „čuda” sa ovim imenovanjem. Rute će samo sprovoditi i oglašavati odluke Vašingtona. Dakle, uloga generalnog sekretara bloka je da bude „glasnogovornik“ američke politike.
„Njega je odobrila administracija Džoa Bajdena. Apsolutno nam je jasno da je Severnoatlantska alijansa ključni geopolitički instrument u rukama Vašingtona, pa je stoga svaku kandidaturu za mesto generalnog sekretara NATO-a prvo utvrđuje Vašington, pa tek onda ostale članice alijanse. Rute apsolutno odgovara Sjedinjenim Državama. Uostalom, zna se ko je glavni u alijansi, a ko je, u stvari, izvršilac volje Vašingtona“, kaže Aleksandar Mihajlov, šef ruskog Biroa za vojno-političke analize.
Mihajlov napominje da je izbor Rutea na mesto generalnog sekretara NATO-a bilo očekivano, jer se o tome pričalo još od prošle godine.
Gotovo sve njegove akcije, počev od 2014. godine, bile su apsolutno zasnovane na stavu Sjedinjenih Država o Ukrajini i antiruskoj politici, ističe Mihajlov. Poznat je po svojim izjavama da je „poraz“ Moskve od vitalnog značaja za obezbeđivanje mira u Evropi.
„On je veoma podoban i koristan za Vašington. Ima veoma liberalne stavove, a istovremeno, uprkos svom razmetljivom liberalizmu, podržava gotovo sve militarističke teze Vašingtona. On je jedan od prvih koji je, još 2014. godine, predlagao slanje teškog naoružanja i tenkova u Ukrajinu“, ističe ekspert.
Kada je na početku ruske specijalne vojne operacije Ukrajina počela da se obraća Vašingtonu za pomoć u avijaciji tražeći flotu aviona F-16, Rute se među prvima založio za proširenje isporuke ovih aviona Ukrajini, dodao je Mihajlov.
Holandija i Danska su prve pristale da za Ukrajinu obezbede američke lovce F-16. Amsterdam poklanja 24 lovca F-16 ukrajinskim vazduhoplovnim snagama da ih koriste za napade na Rusiju i neće uvoditi ograničenja u upotrebi svojih borbenih lovaca, a takođe vrši i obuku ukrajinskih pilota za te avione.
Holandija je takođe Kijevu obezbedila artiljeriju, dronove i municiju.
Moskva je više puta upozoravala zapadne države da isporuke naoružanja Ukrajini ni u kom slučaju neće promeniti situaciju na frontu, već će samo dodatno da produži sukob. Takođe je poručila da će Rusija na isporuku američkih aviona F-16 da gleda kao namerni signal NATO-a „u nuklearnoj sferi“.

Ko je Mark Rute

Ruteova antiruska i proukrajinska pozicija još jednom potvrđuje da će kurs NATO-a ka konfrontaciji sa Rusijom ostati nepromenjen u doglednoj budućnosti.
„On se drži rusofobske agende počev od 2014., prilično grubo govori o poziciji našeg predsednika i rukovodstva naše zemlje i uopšte o našim akcijama tokom specijalne vojne operacije. Odnosno, on se stalno suprotstavlja Rusiji... On je četiri puta bio premijer Holandije, odavno je u najvišim ešalonima vlasti na evropskom terenu, ali, po mom mišljenju, kao i svi prethodni generalni sekretari NATO-a, on ispunjava najvažniji uslov - on je apsolutno lojalan Vašingtonu i nikada neće preći granicu. I mi ćemo, naravno, morati da radimo s njim, ali sam više nego siguran da bi, bez obzira na to da li je Stoltenberg ostao, Alijansa imala istu apsolutno spoljno-političku agendu. Ona se ne menja u zavisnosti sa promenom njenog glasogovornika“, kaže Mihajlov.
Rute će preuzeti svoje obaveze generalnog sekretara od 1. oktobra 2024. godine, kada Jensu Stoltenbergu ističe mandat nakon deset godina na čelu alijanse.
Za odluku o imenovanju generalnog sekretara alijanse potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja članica, a Rute je upravo na tome radio sastajući se prethodnih meseci sa liderima kolektivnog Zapada, napominje Mihajlov. Na kraju je i Mađarska odustala od protivljenja i dala zeleno svetlo holandskom premijeru i njegovoj kandidaturi.
Mihajlov napominje da je Rute diplomirani istoričar, ali nema iskustva u vojnim poslovima, prema njegovim rečima, upravo su takvi ljudi potrebni Vašingtonu. Dakle, oni koji nisu profesionalci u ovoj oblasti, ne razumeju raspodelu resursa, karakteristike naoružanja i niz drugih pitanja koja se odnose na vojsku.
Rute je, dok je bio na mestu premijera, dobio nadimak "teflon Mark" zbog sposobnosti da izbegne kritike i preživi skandale. Međutim, nije uspeo da dovede holandsku potrošnju na odbranu do cilja NATO-a od dva procenta BDP-a, ali se očekuje da će Holandija konačno ispuniti taj cilj ove godine.

Pet izazova za Rutea

Rute, poznat po antiruskoj retorici, ranije je govorio da NATO treba da nastavi obuzdavanje Rusije, jačajući zaštitu istočnog krila i povećavajući troškove za odbranu svake zemlje-članice u visini od najmanje 2 odsto BDP-a.
Među njegovim izjavama je i da NATO mora biti moćan da se suprotstavi Moskvi, a drugi lideri Evropske unije ne smeju biti naivni prema Putinovoj Rusiji.
Kada je počela ruska specijalna vojna operacija, Rute je opisao ruskog lidera kao "hladnokrvnog, brutalnog i nemilosrdnog", dok je na jednoj parlamentarnoj debati govorio da ne treba mentalno precenjivati Putina, jer on „nije jak čovek, nije jak momak".
Za razliku od Putina, Rute uvažava Vladimira Zelenskog koga je okarakterisao kao „čoveka sa misijom“ zahvaljujući kome je „Ukrajina uspešna“.
Zapadni mediji ocenjuju da će se Rute suočiti sa pet izazova kada preuzme funkciju generalnog sekretara alijanse – mogućim povratkom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u Belu kuću, pitanjem vojne podrške Ukrajini, evropskim liderima naklonjenim ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, pritužbama iz istočnog bloka i nedostatkom novca za odbranu.
Kremlj ocenjuje da je „NATO neprijateljski savez za Rusiju u ovom trenutku“, s obzirom da ima za cilj strateško suzbijanje Ruske Federacije.
Nato zastava - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2024
SVET
Nema svoje mišljenje i povija se kako vetar duva – idealan za čelo NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala