Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi na meti lažnih optužbi prištinskih vlasti, cilj je samo jedan – zastrašivanje

© Sputnik / Teodor AnastasijevićBadnje jutro na severu Kosova
Badnje jutro na severu Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2024
Pratite nas
Od hapšenja Srba na Vidovdan zbog nošenja majici ili natpisa koji nisu po volji i ukusu albanskih separatističkih vlasti u Prištini do hapšenja za izmišljene ratne zločine, put je kratak, a vodi ka jednoj stvari: cilj je da se srpsko stanovništvo uplaši i natera da se iseli sa Kosova i Metohije, a najviše se „gađaju“ ugledni i pošteni ljudi.
Još jedan Srbin sa Kosova i Metohije uhapšen je zbog navodnog ratnog zločina koji je navodno počinio pre skoro trideset godina, kada je bio mladić. Četrdesetosmogodišnji Srđan Lazović, otac troje dece, uhapšen je u Leposaviću pod sumnjom da je izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Đakovici tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz direkcije policije u Prištini.
Advokat Vasilije Arsić proveo je prethodnih deset godina štiteći imovinu raseljenih Srba sa Kosova i Metohije i braneći ih od bezakonja vlasti u Prištini. Radi na povratku imovine raseljenim licima i povratnicima, a slučaj jednog od njegovih klijenata važi za prvi slučaj od 2004. godine u kojem je sud oslobodio nekog Srbina optuženog da je počinio ratni zločin.

Zastrašivanje – ustaljena praksa Prištine

Arsić kaže da je spreman da brani i Srđana Lazovića, ukoliko ga pozovu, a smatra da se i u slučaju ovog privedenog Srbina radi o čistom zastrašivanju Srba i naglašava da je to postala ustaljena praksa režima u Prištini. Cilja se, ističe advokat, na svakog Srbina ko je „normalan i poštovan“, kako bi se do te mere zastrašili da napuste Kosovo i Metohiju.

Znam situacije u kojima se fabrikuju dokazi koji se kasnije koriste kao bitni u dokaznom postupku. Sama činjenica da Lazović živi na Kosovu 25 godina, a nije do sad optuživan, pokazuje pravu nameru i govori da tu nema reči ni o kakvom delu, već o čistom zastrašivanju. Bojim se da je ovo još jedan od sličnih slučajeva u nizu, rekao je Arsić za Sputnjik.

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPolicija tzv. Kosova (ROSU)
Policija tzv. Kosova (ROSU) - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2024
Policija tzv. Kosova (ROSU)

Smešne optužbe

Da je Lazović zaista izvršio takvo ili slično delo, kaže Arsić, bio bi procesuiran - 2001, 2002. ili 2003, a ne 2024. godine.
U kući uhapšenog u Leposaviću izvršena je racija po nalogu pravosudnih organa, gde su istražitelji oduzeli, kako tvrde, „relevantne dokaze koji će biti obrađeni u daljem istražnom postupku”.
Govoriti o ratnom zločinu posle 25 godina i na račun toga vršiti pretres kuće je za nas pravnike i poznavaoce svih tih pravila smešno. Pretres se vrši u slučajevima neposredno nakon izvršenja krivičnog dela, kako bi se našli tragovi i dokazi o istom tom delu. Tražiti bilo kakve dokaze o nekakvom ratnom zločinu skoro 30 godina kasnije u nečijoj kući je ništa drugo do metod uznemiravanja i zastrašivanja, izričit je Arsić.

Hapšenje na Vidovdan

Advokat napominje da ne bi izjednačavao optužbe za ratni zločin sa današnjim hapšenjem Srbina Nemanje Mićalovića, koga je kosovska policija privela na Gazimestanu zbog isticanja srpskih simbola, ali kaže da je krajnji cilj isti – izbrisati Srbe iz postojanja.
Danas je Vidovdan, značajan praznik za Srbe i ovo hapšenje mladića na Gazimestanu je svakako imalo za cilj da se obeshrabre Srbi, da se više ne odazivaju vidovdanskom pozivu, da ne budu vidljivi kao Srbi na Kosovu i Metohiji. To je vrlo dugačka i komplikovana priča, a ti sistemi zastrašivanja, od hapšenja za ratne zločine, do hapšenja zbog majice ili zastave sa nekim natpisom toliko su strašni da se ponekad i sami zapitamo koja je smisao našeg postojanja tu gde smo.
© Sputnik / Brankica RistićGračanica, Srbi sa svih strana pohrlili na Kosovo i Metohiju
Gračanica, Srbi sa svih strana pohrlili na Kosovo i Metohiju    - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2024
Gračanica, Srbi sa svih strana pohrlili na Kosovo i Metohiju

Međunarodna zajednica ponovo beskorisna

Arsić sa žaljenjem konstatuje da međunarodna zajednica ne reaguje na ovakvo bezakonje na Kosovu i Metohiji, a dodaje da se u sadašnjoj korelaciji odnosa u svetu i trenutnom stanju u Evropi od njih nema čemu ni nadati. Da postoji volja u međunarodnim institucijama koje su prisutne na Kosovu, poput OEBS-a, ništa od ovoga se, uveren je, ne bi ni dešavalo.
U pravnoj državi postoje sistemi kako se pravda sprovodi, postoje istražni i predistražni postupak, obaveštenja, saslušavanja, prikupljanje dokaza, a ovde se jedino radi o jednom metodu podrške određenih faktora da se ono malo ljudi što je ostalo da živi ovde u ovim užasnim uslovima takođe isele, zaključuje advokat.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala