- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Duhovni susret dva nobelovca na Drini – baš na Vidovdan | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2024
Pratite nas
Šta je sve obeležilo ovogodišnje Vidovdanske svečanosti koje su na ovaj veliki praznik održane 11. put u Andrićgradu, kako je protekao duhovni susret dva nobelovca Adbulrazaka Gurne, ovogodišnjeg dobitnika Velike nagrade Ivo Andrić za životno delo, i našeg nobelovca čijem je živom delu i duhu u čast podignut grad sa njegovim imenom na obali Drine.
Kako su se na jednom mestu sreli nagrađeni pesnik Saša Radojčić, slikar Slavko Krunić i glumac Nenad Jezdić – saznajte od Sputnjikovog izveštača sa lica mesta.
Zašto smatra da je današnji svet pozornica, na kojoj sve više raznih luda igra svoje glavne uloge, vodeći nas u pravcu koji nas sve zabrinjava, koliko je ta slika u dosluhu sa onim o čemu govore neki od Šekspirovih junaka, kao i šta će sve odigrati na jubilarnom 10. Šekspir festivalu i na sada već poznatoj pozorišnoj sceni u „Vili Stanković“ u Čortanovcima – za Sputnjik otkriva reditelj Nikita Milivojević, umetnički direktor Šekspir festivala.
Kako su novinari viđeni u modernom društvu, da li su to hrabri i nepokolebljivi borci za pravdu i istinu, dosadna njuškala, paparaci, boemi, ili srebroljupci spremni na sve da bi došli do dobre priče i „pet minuta slave“? Koliko je stereotipima o novinarima doprinela filmska umetnost, a posebno ona koja je nastajala u Holivudu – neka su od pitanja na koja odgovore daje knjiga „Novinarstvo i film“ o kojoj govore njene autorke Sanja Domazet Daničić i Maja Vukadinović.
Koliko je ponosan na činjenicu da je srpski Tolstoj, zašto smatra da kada bi svetski političari čitali dela Lava Tolstoja ne bi počinili mnoge greške, ili bi bar shvatili kuda da skrenu i okrenu se ka milosrđu, humanizmu, čovekoljublju i dobru – za „Orbitu kulture“ otkriva ruski novinar i pisac-esejista Vladimir Tolstoj, čukununuk književnog velikana, donedavno savetnik ruskog predsednika za oblast kulture koji je nedavno ovenčan Ordenom srpske zastave prvog stepena.
O izložbi posvećenoj 55. godišnjici održavanja čuvenog muzičkog festivala „Vudstok“, koji je pre više od pet decenija okupio neke od najvećih svetskih rok izvođača i postao simbol otpora mlade generacije establišmentu, potrošačkom društvu, predrasudama i tabuima. O tome zašto su „Vudstok“, ali i čitav hipi pokret, i danas vredni podsećanja i proučavanja razgovaramo s jednom od autorki izložbe Vukom Jeremić.
A kako je publika na Kolarcu ispratila zvuke njenog „Ostrva radosti“ , koncerta na kome je izvela kompozicije Debisija, Stravinskog, Lista, kakve utiske nosi iz Beograda – za Sputnjik objašnjava ruska pijanistkinja Zarina Šimanska.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture, 28.6.2024.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala