Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Nesumnjivo se radi o terorističkom aktu /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2024
Pratite nas
Nesumnjivo se radi o terorističkom aktu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić povodom napada na pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu.
„Radi se o terorističkom aktu protiv države Srbije i protiv pripadnika Žandarmerije“, rekao je Dačić, dodajući da je Specijalno tužilaštvo preuzelo vođenje slučaja.
Dačić je naveo da identitet napadača još nije utvrđen, ali da postoje indicije da je reč o vehabijskom pokretu, napominjući da to još nisu potvrđene informacije.
Dodao je i da je preventivno uhapšeno još nekoliko ljudi u blizini policijskih objekata.
„Zajedno sa bezbednosnim službama gledamo da povežemo čitav taj slučaj. Ne bih sada dodavao neke detaljne informacije, ali kao što ste i vi sami objavili, neke sumnje su već prisutne. Indicije postoje da je reč o licima koja su već poznata bezbednosnim službama pre svega, a reč je o vehabijskom pokretu. Ali to nisu potvrđene informacije i ne želimo da narušavamo ono što tužilaštvo radi“, naveo je Dačić koji je obišao ranjenog pripadnika Žandarmerije.

Pojačane mere bezbednosti u Beogradu

Dačić je istakao da su preventivno u Beogradu pojačane mere zaštite, ne samo ispred objekata kao što su ambasade i državne institucije, već i u tržnim centrima i na šetalištima.
On je rekao da se očekuje da će u narednih nekoliko sati imati razrešenu situaciju oko identiteta napadača.
„Za sada postoje sve indicije da je reč o motivima koji se tiču terorizma, jer nema drugog motiva zašto bi neko napao žandarma koji stoji ispred izraelske ambasade“, naveo je on.
Naglasio je da je sada potrebno završiti ispitivanje o kojoj osobi je reč i onda tražiti sve uzročno-posledničke veze i relacije koje postoje između tih ljudi.
„Ono što je najvažnije je da će sve naše snage biti angažovane, pre svega da vodimo računa da se ne desi nešto još posle ovoga što se desilo. Odnosno da ne bude takvih slučajeva na mestima gde se nalaze građani“, rekao je Dačić.

Kako se odigrao napad

Dačić je, posle obilaska povređenog žandarma u Urgentnom centru, preneo novinarima detalje napada.
„On je obavljao svoju dužnost obezbeđivanja ambasade Izraela u kućici koja se nalazi ispred. NN lice je više puta prilazilo policajcu pitalo ga gde je muzej i slično, odlazio a zatim se vratio, otvorio vrata kućice, nosio je kesu sa sobom iz nje izvadio samostrel i ranio policajca“, rekao je Dačić.
Žandarm je ispalio nekoliko hitaca iz službenog pištolja u NN lice, koje je pola sata kasnije preminulo, dodao je Dačić.
„Govorimo da je reč o NN licu kako ne bi narušavali istragu“, kazao je Dačić.
Dačić rekao je da se povređeni žandarm Miloš Jevremović (34) nalazi na operaciji u Urgentnom centru i da je ona još u toku. Dodao je da lekari kažu da mu možda sačuvalo život to što nije izvadio strelu.
Lekar u Urgentnom centru rekao je novinarima da je pacijent životno ugrožen i kao hitan slučaj upućen u salu na operaciju.
„Ne možemo dati druge informacije za sada“, rekao je doktor.
Dačić je dodao da je povreda delikatna, jer su u blizini krvni sudovi.
Policija  - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2024
SRBIJA
Pripadnik Žandarmerije pogođen samostrelom ispred Ambasade Izraela u Beogradu, napadač likvidiran
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala