- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ambiciozni ciljevi nove vlade u Skoplju — da li je zagrizla prevelik zalogaj

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIProtesti u Soplju, arhivska fotografija.
Protesti u Soplju, arhivska fotografija. - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2024
Pratite nas
Program koji je najavio novi premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski predstavio na startu mandata tek formirane vlade u Skoplju ima ambiciozne ciljeve, slažu se sagovornici Sputnjika ali imaju podeljeno mišljenje oko toga da je li on u svom ekspozeu obećao nemoguće ili je predočeni plan ostvariv.
Mickoski, lider VMRO-DPMNE i novi premijer Severne Makedonije, u svom ekspozeu izneo je niz projekata koje njegova vlada želi da uradi u narednih 100 dana vladavine. Obraćajući se u Sobranju, najavio je ekonomski preporod, borbu protiv korupcije i kriminala i „odlučne" reforme u skladu sa evropskim standardima, ulaganje u opštinske projekte, milijardu evra za makedonsku ekonomiju, nove strane investicije, nova zapošljavanja, besplatne udžbenike za svu decu…

Podeljena mišljenja

Spisak je podugačak, a kako kaže politički analitičar Dušan Ilić sa Instituta za evropske studije, makedonski premijer izneo je pregršt lepih želja. Kako sada stvari stoje, smatra Ilić, na tome će i ostati.
„Za sedam godina koliko je stranka VMRO-DPMNE čiji je Mickoski inače i predsednik, bila van vlasti, odnosno dok je SDSM bio na vlasti problemi se nisu rešavali, nego su se samo nagomilavali. Prvo, kada je SDSM došla na vlast sada Severna Makedonija, a tada samo Makedonija bila je u drugačijim geopolitičkim okolnostima, s jedne strane, a sa druge bilo je i drugačije vreme,“ podseća Ilić.
Neki ekonomski pokazatelji su, napominje on, u međuvremenu što zbog unutrašnjih, što zbog spoljnih problema, dodatno otežali ekonomiju ove države, ali i političko –bezbednosni položaj.
„Pre svega iz tih razloga VMRO–DPMNE je i ostvarila na ovim izborima jedan od svojih najboljih rezultata ikada, tako da biračko telo očekuje rešavanje brojnih socijalnih i svakih drugih problema. Međutim, gotovo da je nemoguće da se sve iz ekspozea ostvari u prvih 100 dana, što bi moglo čak i da ga košta mandata, jer Severna Makedonija nema kapacitete za sve to“, kaže Ilić.

Posledice vladavine SDSM-a

Ilić podseća da je makedonska ekonomija zavisna od spoljnih činilaca, jer sama zemlja nema neke svoje privredne resurse koji bi činili konkurenciju u odnosu na okruženje ove države.
„Što znači da će morati da se oslanja i da zavisi od stranog faktora. Socijalni problemi su takođe nagomilani, sve je više bogatih a još više siromašnih, tako da je taj jaz veliki što je i navelo građane da glasaju protiv prethodne vlasti,“ navodi Ilić.
Diplomata i bivši ambasador iz Severne Makedonije Risto Nikovski pak upravo zbog ovih stavki misli da će Mickoski uspeti da sa svojom vladom uradi sve navedeno u ekspozeu.
„Sve će naravno biti teško, ali baš zbog činjenice da je država ruinirana svaki pa i mali pomak nabolje će biti i te kako uočljiv. Novi premijer ima dobar tim oko sebe i dobre stručnjake tako da apsolutno verujem da će uspeti da istera šta je naumio bez obzira na politička ometanja koje može da ima“, smatra Nikovski.
On kao pozitivan primer navodi imenovanje autentičnog srpskog predstavnika Ivana Stoilkovića za potpredsednika Vlade.
„Nisu samo Albanci ti koji mogu da imaju visoke funkcije, vreme je da se i drugim zajednicama da šansa. Očekujem da će Stoilković dosta doprineti novoj vladi, posebno na relaciji razvijanja odnosa Skoplja i Beograda, ali i na afirmaciji srpske zajednice unutar naše države,“ kaže Nikovski.

Srpski faktor u vladi dobrodošao

Mickoski je, takođe reko da je ovo poslednja šansa da Makedonija bude ponovo ponosna kao i da je ovo vlada za narod.
Opozicioni poslanici su kritikovali program i sastav nove vlade, a predstavnica Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) je govor premijera uporedila sa ekspozeom Nikole Gruevskog, prethodnika Mickoskog na čelu VMRO-DPMNE i bivšeg predsednika makedonske vlade, iz 2006. godine, konstatacijom: „Skoro sve je isto, samo njega nema".
Parlamentarni i predsednički izbori u Severnoj Makedoniji, na kojima je ubedljivo pobedila VMRO-DPMNE i čija je kandidatkinja Gordana Siljanovska Davkova izabrana za šefa države, održani su 8. maja. Za vladu je glasalo 77 poslanika, protiv je bilo 22.
Novu vladu čine koalicija predvođena VMRO-DPMNE, albanska koalicija „Vredi" (Vlen) i partija „Znam - Za našu Makedoniju". Vlada će imati 20 ministarstava, umesto 16, koliko su imale prethodne, a 24 člana. Tri ministra će biti bez resora, a premijer će imati pet zamenika.
U opoziciji su ostali koalicije „Evropski front" oko albanske Demokratske unije za integraciju (DUI), koalicija koju predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) koje su doskora činile vladajuću većinu, kao i politička partija „Levica".
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala