- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu

© Sputnik / Boban NovovićSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2024
Pratite nas
Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i logorima Dahauu i Mauthauzenu.
Za usvajanje rezolucije glasao je 41 poslanik za, a jedan protiv.
Prethodno je, zaključujući raspravu o predlogu rezolucije predsednik parlamenta Andrija Mandić, kao predlagač, ponovio da će Crna Gora biti prva država koja je usvojila rezoluciju o genocidu u Jasenovcu. On je rekao, komentarišući napade na poslanike PES-a, da ne veruje da oni kojima su glavni akteri bili heroji Skaj komunikacije, Radoje Zvicer i Neno Kaluđerović, danas napadaju grupu čestitih poslanika.
„Danas radimo veliku stvar glasajući za ovu rezoluciju. Pomerićemo Crnu Goru korak napred od onog dna, gde su nas doveli ovi koji su zarobili državu vezama sa organizovanim kriminalom. Videli ste gde su završili bivši čelnici pravosuđa“, rekao je Mandić.
On je naveo da su se i pre 1918. godine u Crnoj Gori na Vidovdan donošene važne odluke. Rekao je da njihovoj generaciji, koja se ne bavi švercom, pripala čast da pomeri Crnu Goru korak napred.
„Uz sve povike koje saopštava opozicija, ali parlament je takav, uz sve proteste, moram reći „Vidovdane, moj očinji vide“, ovo je ono što treba da bude osnova na kojoj će se zidati bolja i poštenija Crna Gora, pa kako god ko o tome misli. Ovo je većinska Crna Gora. Živela Crna Gora“, rekao je Mandić.
Tekst Predloga rezolucije o genocidu u Jasenovcu, koji je uoči sednice objavila RTCG, počinje konstatacijom da se ona pokreće „polazeći od najviših vrednosti ustavnog poretka i opšte prihvaćenih pravila međunarodnog prava“.
„Uvereni da su znanje i svest građana o masovnim stradanjima preduslov za borbu demokratskog sveta protiv totalitarnih ideja i sličnih projekata, progona na etničkoj ili verskoj osnovi, kao i kršenja ljudskih prava, rezolucija je neophodna, posebno imajući u vidu da je prema nepobitnim dokazima osnovan koncentracioni logor smrti u Jasenovcu, u kojem su u periodu od 1941. do 1945. godine mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati, kao i drugi narodi“ dodaje se.
U Predlogu rezolucije navodi se da su „jedinstveni u osudi svih zločina na tlu naše države i bivše Jugoslavije, u izražavanju pijeteta prema svim žrtvama tih zločina, kao i u saosećanju s patnjama njihovih porodica, i potvrđuju 'principijelan stav, zasnovan na domaćem i međunarodnom pravu, da odgovornost može biti isključivo individualna, kao i da nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački“.
Navodi se da Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će sprečiti bilo kakav oblik revizionizma.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala