Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Poruka za Vidovdan iz Gračanice: Dok je Srba Kosovo i Metohija će biti srpsko

© Sputnik / Brankica RistićGračanica, Srbi sa svih strana pohrlili na Kosovo i Metohiju
Gračanica, Srbi sa svih strana pohrlili na Kosovo i Metohiju    - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2024
Pratite nas
Brojni Srbi koji su danas iz celog sveta došli da proslave Vidovdan sa Srbima na KiM bude nadu da i dalje postoji optimizam i vera u očuvanje Kosova i Metohije, ocena je istoričara iz Gračanice Aleksandar Gadžića.
Vidovdan je obeležen na dva mesta - u manastiru Gračanica, gde je služena sveta liturgija, i na Gazimestanu gde je služen parastos. Međutim, dok je u Gračanici bilo mirno, kosovska policija je Srbima na Gazimestanu oduzimala zastave i majice sa srpskim obeležjima.

Srbi sa svih strana sveta došli za Vidovdan na KiM

Istoričar Aleksandar Gudžić poručuje da je Kosovo i Metohija sveta srpska zemlja, a da činjenica da je na Vidovdan ovde došlo mnogo Srba sa svih strana sveta daje nadu u bolje sutra.
„Vidovdan je dan kada su nacionalna osećanja Srba vrlo izražena, a u Gračanicu je danas došlo mnogo Srba i iz Zapadne Evrope, i regiona što govori da i dalje postoji optimizam i vera u očuvanje Kosova i Metohije,“ kaže naš sagovornik.
Kosovo i Metohija, kako kaže Gudžić, nije običan deo teritorije gde žive Srbi, već je to sveto mesto za naš narod.
„Tu je sedište naše crkve i naše državnosti, ovde se prepliće svetovno i sakralno i zato ono ima karakter svete zemlje, kao što je za Mađare Mohač, Alpi za Švajcarce, Ararat za Jermene. Dakle KiM je sveta zemlja za nas i otuda i potreba Srba iz celog sveta da na Vidovdan dođu na KiM,“ kaže on.

Podršaka Srbima na KiM

U Gračanicu je na obeležavanje Vidovdana došao i Nenad Blagojević iz Foče iz Bosne i Hercegovine. Kako kaže za Sputnjik, na Kosovu i Metohiji služio je vojsku 1985. godine u Kosovskoj Mitrovici, a danas, na ovaj srpski praznik, došao je da se pokloni svetoj srpskoj zemlji.
„Drago mi je da sam ovde, osećaj je poseban, želimo da damo podršku našoj braći koja ovde žive da istraju i da ostanu na svojim ognjištima,“ poručuje Blagojević.
A kako Srbi sa KiM obeležavaju Vidovdan za Sputnjik svedoči Mićko T. iz Kosovske Mitrovice, koji iz razloga bezbednosti ne otkriva prezime.
„Mi koji ovde živimo uglavnom smo ostali kod kuće. Vidovdan slavimo u svojim domovima iz straha šta može da se sve desi nekome od nas ako odemo u Gračanicu ili na Gazimestan. Nekada nije bilo tako. U Mitrovici nije bilo javne proslave praznika niti nekog obeležavanja, osim liturgije u crkvi. I manje je kako vidim naroda koji je došao u odnosu na prethodne godine, ali to je i razumljivo s obzirom da živimo u teroru prištinske vlasti. I to je, na žalost, postalo normalno,“ priča Mićko.

"Ostaćemo do poslednjeg"

On dodaje da, iako to želi, ne može da bude previše optimističan po pitanju ostanka Srba na KiM.
„Moja porodica će ostati do poslednjeg, ali mnogi odlaze iz straha pre svega za svoju decu. Međutim, i ako budemo morali da odemo niko nam ne može oduzeti ni Kosovo i Metohiju, ni Vidovdan iz naših srca,“ uz dubok uzdah kaže naš sagovornik, završavajući razgovor uz dobro poznati pozdrav „Dogodine u Prizrenu!“
Inače, kosovska policija zabranila je direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da danas dođe na Kosovo i Metohiju.
Parastosom na Gazimestanu na Vidovdan je odata pošta kosovskim junacima palim u Kosovskom boju 1389. godine, a parastos su služili episkop raško-prizrenski Teodosije, episkop crnogorsko-primorski Joanikije, episkop hercegovački Dimitrije, budimljansko- nikšićki Metodije, kao i vikarni episkop Ilarion.
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2024
SRBIJA
Patrijarh Porfirije: Svi treba da se molimo za Srbe sa Kosova i Metohije /video/
Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2024
SRBIJA
Vučić čestitao građanima Vidovdan: Budućnost je u vašim rukama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala