- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sportsko-porodična drama – sukob ćerke i oca „zbog“ Srbije

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCULana Pudar
Lana Pudar - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2024
Pratite nas
Lana Pudar, reprezentativka Bosne i Hercegovine u plivanju i njen otac Velibor ušli su u javni okršaj posle navoda da je Srbija pozvala 18-godišnjakinju da promeni državljanstvo.
Lana je sa svega 18 godina uspela da postane evropska šampionka i bronzana na Svetskom prvenstvu u disciplini 200 metara delfin.
Sjajna Mostarka je i veliki adut Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama. Međutim, u poslednjih nekoliko dana javnost je zaokupljena sukobom ćerke i oca.
Otac Velibor je pokrenuo temu otkrićem kako je njegovu ćerku, inače dete Srbina iz BiH, Srbija pozvala da nastupa za tu zemlju.
Lana je odmah reagovala na tu objavu i otkrila u kakvom se odnosu nalazi sa svojim ocem.
„Osećam potrebu ovim putem da reagujem na medijske naslove i tekstove koji su se pojavili na gotovo svim medijima, a vezani su za javne istupe moga oca Velibora Pudara na društvenim mrežama.
Odluka za koju ću državu nastupati nikada nije bila upitna i uvek je bila i isključivo moja, a ne njegova ili bilo koga drugog. Ograđujem se od svih ranijih i eventualnih budućih javnih istupa Velibora Pudara koji uzimaju u kontekst mene, moju sportsku karijeru i privatni život mene i moje porodice. Moj otac i ja već skoro dve godine nemamo nikakav kontakt i sve njegove izjave nemaju apsolutno nikakve veze sa mnom.
Ovako nešto je najmanje potrebno u trenutku kada sam u završnim pripremama za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Međutim zbog velikog interesa javnosti, a pre svega zbog sebe i svega onoga što me čeka, osećala sam potrebu dase javno oglasim, razjasnim i stavim tačku na sve gore navedeno.
Ovo je poslednji put da se javno oglašavam i govorim na ovu temu i molim vas da to poštujete. Hvala vam na razumevanju i ogromnoj podršci koju imam i osećam od svih dobronamernih ljudi u našoj domovini i izvan nje!“
Sledila je reakcija njenog oca:
„Moram da odgovorim na saopštenje moje kćerke, Lane Pudar. Kao prvo, u mojoj objavi o Vanji Udovičiću , nigde nisam napisao da je neko drugi odlučivao za koga će Lana plivati, osim nje same, kao i još mnogo puta posle, kada su mnoge zemlje zvale da pliva pod njihovom zastavom.
Od malih nogu je odlučila da će plivati samo za zemlju svog rođenja, zemlju svog porekla i zemlju koju voli, za BiH. Ne znam ko je kako shvatio moju objavu koja je bila vrlo jasna.
Drugo, što se tiče kontakta između Lane i mene, istina je da se nismo videli skoro dve godine. Razlog je razvod braka između njene majke i mene. Problemi u braku su nastali još 2011. godine, ali sam ostao sa porodicom da bih deci osigurao sve uslove da odrastu bez ikakvih problema.
Sin Nemanja da završi fakultet, a Lana da se može baviti plivanjem. Radio sam 10 godina u Saudijskoj Arabiji, a majka je odgajala decu. Probleme koje smo trebali rešiti Lanina majka i ja, ‘u četiri oka’, nikada nismo rešavali jer je njena majka uvek, kada bi se povela priča o tome, tražila zaštitu u maloletnoj deci i naravno da su joj bili privrženiji nego meni.
Toliko im je priča napričala da bi zaštitila sebe, a protiv mene, da je danas rezultat svega da naša deca ne kontaktiraju nikoga od moje rodbine i prijatelja, pa ni mene. A ja znam da sam dao sve, i dušu, da bi oni bili danas ono što jesu, da mi je savest čista i da hodam po svetu uzdignute glave i gledam ljude u oči.
E sad, ne znam mogu li tako gledati i hodati pojedinci. Bez obzira na sve, uvek sam tu za svoju decu i znam, a znaju i pojedinci, koliko sam dobrih stvari napravio za njih u ove poslednje dve godine. Iako su punoletni, nadam se da će jednog dana ‘odrasti’ i početi da razmišljaju svojom glavom.
Ne želim više polemisati niti pričati o ovim stvarima jer znam ko sam, šta sam i kakav sam“, naveo je Pudar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala