- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Tradicionalne „Vidovdanske svečanosti“ 28. juna u Andrićgradu

© Sputnik / Dejan SimićSpomenik Ivi Andriću u Andrićgradu
Spomenik Ivi Andriću u Andrićgradu - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2024
Pratite nas
Tradicionalne „Vidovdanske svečanosti“ biće održane 28. juna u Andrićgradu, a centralni događaj svečanosti jeste dodela prestižne „Velike nagrade Ivo Andrić“. Ovogodišnji laureati tog priznanja su nobelovac Abdulrazak Gurna iz Tanzanije i srpski pesnik Saša Radojičić.
Programom je predviđena Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu, koju će povodom hramovne slave u 9.00 časova služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom.
Nakon liturgije biće upriličeno rezanje slavskog kolača i organizovana litija do Trga palih boraca, gde će biti služen parastos srpskim vojnicima stradalim od Kosovskog boja do danas.
Dodela prestižne „Velike nagrade Ivo Andrić“ počeće u 14.00 časova u svečanoj sali Andrićevog instituta, nakon čega će u Galeriji „Petar Lubarda“ biti otvorena izložba dela uglednog slikara Slavka Krunića.
U obrazloženju za nagradu za životno delo Abdulrazaku Burni žiri je posebno istakao dominantne motive u delima tog pisca, u prvom redu pitanje identiteta, iskustvo izbeglištva, raskol između života u domovini i `nelagodnog susreta s Evropom`, kao i traume uzrokovane ratom.
Za Sašu Radojčića i njegovu nagrađenu zbirku „Tobogan“ žiri je, pored ostalog, naveo da je reč o potvrdi onoga po čemu je ovaj pesnik odavno poznat - po dubokoj lirskoj intuiciji i filozofskim razmatranjima.
Izložbu će upotpuniti nastup „Amoroso“ dua, mladih umetnika s Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Vehbije Hodžića i Senke Slipac, koji će izvoditi dela klasične i filmske muzike.
U bioskopu „Doli Bel“ u 19.00 časova biće izvedena pozorišna predstava „Knjiga o Milutinu – deo prvi“ Zvezdara teatra, u režiji Egona Savina. Predstava je bazirana na istoimenom romanu Danka Popovića i donosi snažnu antiratnu poruku kroz životnu priču Milutina Ostojića, koju tumači glumac Nenad Jezdić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala