- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Srpski lekari nisu mogli da veruju šta su sve videli ovde“: Danica Grujičić u Rusiji

© Sputnik / Pavel Bykov / Uđi u bazu fotografijaObnjinska nuklearna elektrana - prva nuklearna elektrana u svetu
Obnjinska nuklearna elektrana - prva nuklearna elektrana u svetu - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2024
Pratite nas
Za razvoj saradnje Rusije i Srbije u nuklearnoj medicini potrebno je šire informisanje o tehnologijama koje se koriste, uključujući i razmenu iskustava prilikom poseta lekara medicinskim centrima dve zemlje, kaže bivši ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić.
„Predstavnici naših zemalja imaju mnogo toga da nauče jedni od drugih u nuklearnoj medicini. Želela bih da se ta saradnja razvija, Mnogi lekari u Srbiji veruju u rusku medicinu, ali ne znaju mnogo o njenim mogućnostima. Proteklih godina ovde su dolazili akušeri, spinalni hirurzi, ortopedi. Nisu mogli da veruju šta su sve videli,” rekla je Grujičić, koja je učestvovala na manifestacijama povodom 70. godišnjice prve u svetu Nuklearne elektrocentrale u Obnjinsku u Kaluškoj oblasti.
Ona je istakla značaj šireg informisanja srpskih specijalista o dostignućima nuklearne medicine u Rusiji, a kao jedan od vidova razmene informacija o tehnologijama lečenja raka, navela je posete zdravstvenih radnika medicinskim centrima u Rusiji i Srbiji.
Ona je takođe dodala da će u onkologiji 21. vek „biti vek nuklearne medicine“. Istovremeno, ona smatra da je razvoj zdravstvenog sektora znak „odgovorne države“, prenosi portal "Bratstvo".
Grujičićeva je u Obninsku posetila Medicinski radiološki naučni centar gde je, komentarišući rezultate posete, istakla prednosti organizovanja na jednom mestu svih procesa važnih za razvoj onkološke terapije – od istraživanja do proizvodnje i upotrebe izotopa.
Ona je posebno istakla dostupnost u centru metoda radioembolizacije za lečenje velikih tumora jetre.
„Slike pre i posle koje sam videla su jednostavno neverovatne. Takvi pristupi mogu produžiti život pacijenta i poboljšati njegov kvalitet“, dodala je ona.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala