- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Odgovor Rusije na ratnu retoriku Zapada već stigao – u Aziji /video/

© Sputnik / POOL / Uđi u bazu fotografijaKim Džong Un i Vladimir Putin
Kim Džong Un i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2024
Pratite nas
Retorički barometar Zapada jasno pokazuje u kom smeru će se razvijati budući odnosi u svetu a to, kako stvari stoje, ne ide u pravcu mira jer tamo ne odustaju od namere da po svaku cenu vode rat protiv Rusije - iako su svesni kad povuku potez A i potez B prema Moskvi šta će biti rezultat C. Jedan od odgovora Rusije već je stigao - u Aziji.
Nedavnu posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu i Hanoju ovako tumače sagovornici Sputnjika, novinari Bojan Bilbija i Boško Korkodelović, koji skreću pažnju da su smešne kritike ali i pretnje upućene tim povodom Rusiji.
Na Zapadu zaboravljaju da je Rusija evroazijska država, za razliku od nekih koji nisu ni azijske zemlje a, iako su hiljadama milja daleko od tog kontinenta, daju sebi pravo da tamo imaju baze i da diktiraju kako će da se ponašaju države u Aziji i kakvu će politiku da vode, primećuje Bilbija. Zvuče mu nerealno i komentari koji su se mogli čuti od zapadnih političara da je ruski predsednik tamo išao da „probija izolaciju“, iako se zna da je minimum polovina čovečanstva uz Rusiju, a od druge polovine bar polovina nije uz nju zato što se plaši zapadnih sankcija.
Bilbija vidi u tome opasnost da zapadni centri moći neće odustati od sukoba su Rusijom, iako nisu glupi i mogu da anticipiraju događaje.

Ako Zapad pomaže Kijevu, i Rusija može da pomogne Pjongjangu

Neverovatno je, kaže, da se ovakvim pristupom i sa pretećim prstom u vazduhu obraćaju lideru zemlje sa najviše nuklearnih glava u svetu i čoveku koji nikad za 24 godine koliko je u globalnom političkom vrhu sveta nije izgubio nijednu bitku, ni u kom pogledu, ni u vojnom, ni u ekonomskom i političkom.
Korkodelović konstatuje da će Putinova poseta Severnoj Koreji i Vijetnamu biti još dugo analizirana jer postoje njeni mnogi „podvodni tokovi“, posebno kad je reč o dokumentima koji su tom prilikom potpisani. Sporazum o sveobuhvatnoj saradnji Moskve i Pjongjanga tako podrazumeva odbranu dvaju partnera u slučaju da jedan od njih bude napadnut, što po oceni ovog spoljnopolitičkog stručnjaka pomalo podseća na tačku 5 NATO sporazuma.
„U slučaju da evropske zemlje pošalju svoje vojnike u Ukrajinu i eskadrile aviona F 16 koji bi mogli da napadaju ciljeve u dubini Rusije, ili savremene rakete koje mogu da napadaju i Moskvu, kakvu reakciju to može izazvati kod partnera Rusije iz ovog sporazuma? Da li Severna Koreja može da kaže da će, ispunjavajući sporazum, napasti američku bazu Guam koja je u dosegu njenih raketa“, retorički pita Korkodelović.
Bilbija posetu tumači kao asimetrični odgovor Rusije na zapadne pretnje daljim naoružavanjem Ukrajine, a iznosi pretpostavku da sada, kao što Zapad daje ukrajinskoj vojsci satelitsku podršku, i Moskva može postupiti slično prema Severnoj Koreji.
„Pjongjang je i do sada bio ozbiljni vojni i vojno-nuklearni faktor. Doduše, mučili su se sa raketama - da mogu daleko da lete i da budu precizno navigovane. Ali to su ozbiljne, interkontinentalne rakete. Samo sad Pjongjangu može da bude na raspolaganju satelitska tehnologija Rusije plus usavršavanje raketnih tehnologija kad je reč o gorivu. A Rusija je lider u svetu kad je reč o tečnim gorivima“, podseća novinar.

Diplomatija istorijskog sećanja

Korkodelović izdvaja još jedan momenat važan za jačanje saradnje Rusije sa Severnoj Korejom i Vijetnamom – istorijski:
„Tokom rata koji je vođen na Korejskom poluostrvu iskovano je prijateljstvo u krvi. Rusija je takođe pomogla da se obnovi potpuno razrušena Severna Koreja. A i sami američki generali pričali su u Kongresu 80-ih godina da posle njihovih napada tamo nije ostajala cigla na cigli.“
I u Vijetnamu je važna ta „diplomatija sećanja“, jer je svojevremeno Sovjetski Savez dostao pomogao i u borbi te zemlje protiv francuskog kolonijalizma i američke agresije, i kasnije u njenoj obnovi, ističe Korkodelović koji time objašnjava i neutralan stavi Vijetnama u odnosu na rat u Ukrajini.
Putin je, dodaje Bilbija, ovim posetama zakomplikovao formulu Zapada da u ovom regionu napravi haos slično onom u Ukrajini:
„Pokušavali su tako Vijetnam poslednje dve decenije da privuku sebi. Sad je na to stavljena tačka. Mnogo toga će boto drukčije jer je došlo vreme da se menjaju stvari i u Aziji i da se i ovde otvaraju mnogo jače karte“, prognozira naš sagovornik.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala