- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebeska litija ─ avion sa pravoslavnim svetinjama obleteo granice Rusije i Belorusije /foto/

CC0 / Wikipedia / Ikona Presvete Bogorodice Veliko Znamenije
Ikona Presvete Bogorodice Veliko Znamenije - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2024
Pratite nas
Prethodnih dana izvršeno je obletanje duž granica Rusije i Belorusije sa pravoslavnim svetinjama, uz molitveno pojanje. Avion sa pravoslavcima leteo je šest dana – od 10. do 16. juna, prenose ruski mediji.
Cilj Krstnog leta je bio da se zaštitničkom molitvom osveštaju granice Rusije, podigne duh među vojnicima, izmoli darovanje pobede i okončanje krvoprolića. „Krila pobede“ – tako je ruska vojska, koja ju je pozdravila na zemlji, nazvala ovu nebesku litiju duž granica Rusije.
U avionu su bile pravoslavne svetinje: ikone Bogorodice Čenstohovske, Peščanske, Deržavne, ikona Znamenije, ikona Presvete Bogorodice Veliko Znamenije, kopija Krsta Gospodnjeg iz Godenova, ikona Arhistratiga Mihaila, ikona Velikomučenika Georgija Pobedonosca sa časticom moštiju, ikona Svetog Jovana Rusa sa časticom moštiju, častica Pokrova Presvete Bogorodice iz Spaso-Borodinskog manastira, mirotočiva ikona Sv. cara Nikolaja, koja je već 1999. godine obletela Rusiju. Tokom Krstne litije u avionu je bila organizovana neprekidna molitva.
Među učesnicima litije bili su jeromonah Vasilije iz Vaznesenskog metoha Trojice-Sergijeve lavre i jeromonah Makarije, koji su aktivni učesnici specijalne operacije u duhovnom okrepljenju i podršci ruskim vojnicima.
Vazdušna litija je održana zahvaljujući podršci novog ministra odbrane Andreja Belousova.
U vreme vazdušnog Krstnog hoda dogodilo se čudo: počelo je mirotočenje ikone Veliko Znamenije, koju je na ovaj put blagoslovio čuveni starac Ilija iz Optinske pustinje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala