Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić o dijalogu: Ne očekujem ništa, Kurti će malo da drami i viče dok mu ne kažem da se zaustavi

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne očekuje ništa od današnjeg dijaloga sa Prištinom u Briselu.
"Ništa ne očekujem od sastanka. Kurti će malo da drami i viče dok mu ne kažem da se zaustavi. Onda će on da izađe i da viče „mali Putin“, baš kao i uvek", rekao je Vučić novinarima uoči susreta sa Aljbinom Kurtijem.
"Borićemo se za interese našeg naroda, da li očekujem velike zaključke, ne i ne očekujem", pojasnio je Vučić.
Predsednik je prokomentarisao da je zadovoljan ponovni izborom Ursule fon der Lajen na čelo EK zbog dosasašnjih odnosa, a da potencijalni izbor Kaje Kalas ne bi još komentarisao.
"Nikada ne možete sve da spojite da bude kako biste želeli", rekao je on.
Rekao je da je tokom dana imao važne sastanke sa evropskim zvaničnicima i najavio da bi Srbija do kraja godine mogla da dobije prve tranše sredstava predviđenih Agendom rasta za ZB.
Vučić je podsetio da je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom i evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.
"Danas je ovo bilo drugačije i strateški veoma važno. I veoma sam srećan što sam mogao o svim bitnim pitanjima da razgovaram sa Šarlom Mišelom i o odnosima Srbije i Evropske unije, našem evropskom putu, ali i o svemu onome što se zbiva u svetu, Ukrajini i Rusiji, ali i o Agendi rasta, kao i o onome što Mišel očekuje kao nekakvu vrstu strateških reformi unutar same EU, da bismo mogli bolje da procenimo našu poziciju u narednom periodu i šta je nama činiti, kako da se tome prilagodimo i kako da izvučemo najviše za našu zemlju", rekao je Vučić.
Naveo je da su to za nas bili veoma važni i veoma dobri razgovori.
"Ja verujem da ćemo pre kraja godine već imati prve tranše novca iz Agende rasta", rekao je Vučić.
Vučić će kasnije danas učestvovati i u novoj runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou.
Domaćin sastanka biće visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, a u dijalogu će učestvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
Na sastancima će se razmotriti ono što je postignuto do sada u dijalogu pod vođstvom visokog predstavnika i fokusiraće se na put za napredak, saopšteno je u ponedeljak iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala