- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šolc potvrdio da su se tri glavne grupe u EP složile da fon der Lajen bude predsednica

© Sputnik / Lola ĐorđevićUrsula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2024
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc potvrdio je danas da su se tri glavne centrističke grupe u Evropskom parlamentu (EP) složile da Ursula fon der Lajen postane predsednica EP.
"Ne možemo sebi da dozvolimo da se 'razvlačimo' u ovim teškim vremenima. Građani ne očekuju svađu oko mesta, već brz rad evropskih institucija", rekao je on, prenosi Rojters.
U govoru u nemačkom parlamentu, ocenjujući posledice ovomesečnih izbora za EP, Šolc je rekao da su se tri najveće grupe u EP, koju čine Evropska narodna stranka (EPP), Levičari i Evropski konzervativci i reformisti (ECR), takođe složile da bivši portugalski premijer Antonio Kosta treba da predsedava sastancima nacionalnih lidera EU, a da estonska premijerka Kaja Kalas bude šefica spoljne politike EU.
Ranije danas, italijanska premijerka Đorđa Meloni kritikovala je plan da se prva mesta u EU podele između tri glavne grupe, rekavši da je time ignorisan uspeh desničarskih partija na izborima za EP.
Njena konzervativna partija "Braća Italije" ne sedi ni u jednoj od tri glavne grupe u EP.
Šolc je rekao da su izbori za Evropski parlament pokazali kako su višestruke krize, od pandemije koronavirusa do ruske invazije na Ukrajinu i rata na Bliskom istoku, slomile poverenje u EU i nacionalne vlade.
"Moramo osigurati da poverenje ponovo poraste u Nemačkoj i Evropi, i u mnogim zemljama širom sveta. To znači pružanje stvarnih rešenja, a ne samo protivljenje problemima kao što su populisti", napomenuo je Šolc.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala