- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Ruska flota se popunjava brodovima sa savremenim naoružanjem

© Sputnik / POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimrir Putin
Vladimrir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2024
Pratite nas
Ratna mornarica Rusije iz godine u godinu dobija sve sviše ratnih brodova i plovila, istakao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku na temu brodogradnje. On je istakao da je jedan od zadataka Rusije „kompleksan razvoj Ratne mornarice“ i istovremeno „jačanje njene pozicije u strateški važnim regionima svetskog okeana“.
„U ovom pravcu je mnogo toga već urađeno, naša flota se dopunjuje novim brodovima opremljenim savremenim vrstama naoružanja, a u toku su remont i duboka modernizacija tehnike“, istakao je ruski lider.
Putin je dodao da u svetu raste geopolitička napetost, a Rusiji se upućuju pretnje, potkrepljene konkretnim koracima. Rusija na ovo mora da odgovori jačanjem svoje vojske i mornarice.
„Moramo to shvatiti maksimalno ozbiljno, proračunati sve moguće rizike i isplanirati adekvatne odgovore i jačati naše oružane snage i mornaricu“, naglasio je predsednik.
Prema njegovim rečima, ako je Ratna mornarica Rusije 2022. godine dobila 24 nova broda i plovila, 2023. godine već 33, u 2024. godini planirana je predaja više od 40 brodova i plovila.
On je ocenio da Rusija mora da planira izgradnju brodova najmanje do sredine veka.

„Brodogradnja je složena, visokotehnološka industrija. Ona operiše sa planovima za 10, 20 ili više godina. Prilikom formiranja državne narudžbine potreban nam je upravo takav planski horizont, ne manje nego do sredine veka, što će nam omogućiti da proračunamo i obezbedimo serijsku proizvodnju postojećih tipova brodova, ali i da garantujemo prelazak na sledeće generacije pomorske tehnike – viši tehničko-taktički nivo“, precizirao je Putin.

Ruski lider je istakao da, kako bi se povećala borbena stabilnost pomorskih snaga, potrebno je ojačati i posvetiti posebnu pažnju brzoj implementaciji sistema za daljinsko otkrivanje pretnji, uključujući i od bespilotnih aparata.
„Neophodno je zaštititi našu flotu od mogućih napada već na udaljenim prilazima pomorskim bazama i oblastima delovanja naših brodova. Razvijati izviđačku avijaciju flote, jačati snage i sredstva za vođenje elektronskog izviđanja i radioelektronskog ratovanja“, naglasio je predsednik.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala